Irom Sharmila pune capăt celei mai lungi greve a foamei din istorie

118

Cea mai lungă grevă a foamei din istorie, un protest care a împlinit anul acesta 16 ani, e pe cale să ia sfârșit. Activista indiancă Irom Sharmila a fost eliberată din arest după ce a declarat în faţa judecătorilor că vrea să își încheie greva de 16 ani pentru a candida la alegeri.

Supranumită „Femeia de Fier din Manipur” sau „Mengoubi” („cea frumoasă”), Irom Chanu Sharmila este o poetă, activistă pentru drepturile omului și o militantă politică profund implicată în lupta împotriva abuzurilor comise de militari în India. Femeia avea 28 de ani atunci când a decis să postească drept protest faţă de o lege a statului care permitea forţelor de ordine să ucidă chiar și persoane care păreau doar suspecte de ceva. Legea a permis ca violenţa și abuzurile să escaladeze insuportabil, acuza femeia, care a jurat să nu mai pună mâncare în gură, nici apă, să nu se spele pe dinţi, să nu se pieptene și să nu se privească în oglindă până când guvernul nu va modifica prevederea care este în vigoare din 1958. Masacrul petrecut la Malom, un oraș din Manipur, a făcut-o să nu-și schimbe decizia timp de 16 ani.

La 2 noiembrie 2000 zece civili care nu făceau decât să aștepte autobuzul într-o staţie au fost împușcaţi de un grup aparţinând uneia dintre forţele paramilitare care operează în India: Assam Rifles. Între decedaţi s-au numărat atunci o femeie de 62 de ani și un tânăr de 18 ani, decorat de stat, în copilărie, cu Premiul pentru Curaj.

Fiindcă India consideră suicidul ilegal, Sharmila a fost arestată și hrănită cu forţa, printr-un tub care îi pompează vitamine și lapte de bebeluși prin nas. Femeia acum în vârstă de 44 de ani nu a mai mâncat și nici băut nimic din proprie iniţiativă.

Astăzi Sharmila le-a spus reporterilor că s-a hotărât să „încerce o formă diferită de agitare, fiindcă în 16 ani de post nu a obţinut încă nimic. Trebuie să îmi schimb strategia”, a mai spus ea, anunţând că a acceptat propunerea de a continua lupta pe teren politic. „Mulţi se uită la mine și mă consideră o ciudată fiindcă vreau să intru în politică. Spun că politica e murdară, dar la fel e și societatea. Vreau să merg la alegeri împotriva guvernului”, a conchis femeia, fără să ofere o dată concretă pentru încheierea grevei ei.