Puterea reduce la tăcere jurnaliştii opoziţiei. La propriu

40

Manifestaţiile de stradă din Kiev par a fi abia la început, într-un final de an marcat de proteste proeuropene şi antiruse. Ce a aprins din nou spiritele pe 25 decembrie a fost agresarea unei jurnaliste de investigaţii care a fost bătută până la pierderea cunoştinţei de susţinători ai partidului aflat la conducere.

Tetiana Ceornovol, în vârstă de 34 de ani, mamă şi jurnalistă, şi-a făcut un nume din investigarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a corupţiei polticienilor ucraineni aflaţi la putere. Recent, Tetiana publicase un material despre averea ministrului ucrainean de interne, Vitali Zaharcenko. În plus, ea avea în lucru un material despre alţi miniştri din cabinetul lui Mykola Azarov.

Cu o seară înaninte, maşina personală a jurnalistei fusese oprită în trafic şi lovită din faţă de o maşină de teren, imagini surprinse de camera de filmat de pe bordul maşinii jurnalistei. Înainte de atac, ea căuta informaţii despre casa ministrului de interne, Vitali Zaharcenko, dar se interesa şi de casa procurorului general, Viktor Pshonka.

Ceea ce a urmat nu a mai fost filmat şi poate fi descris cu greu în cuvinte. Bărbaţii s-au apropiat de maşină, i-au spart geamurile, iar pe Tetiana au bătut-o până la leşin, mai ales în zona capului, şi au abandonat-o în şanţul de pe marginea drumului. În urma atacului, jurnalista s-a ales cu nasul spart, o comoţie cerebrală şi multiple traumatisme cranio-cerebrale.

Potrivit presei ucrainene, trei bărbaţi suspectaţi de agresarea jurnalistei au fost identificaţi, unul fiind reţinut. Ancheta este în desfăşurare şi condusă tocmai de ministrul de interne, Vitali Zaharcenko, acuzat de corupţie, şi de procurorul general, Viktor Pchonka.

Sute de persoane au protestat joi, la Kiev, cerând demisia ministrului ucrainean de interne, Vitali Zaharcenko. Totodată, fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, aflată în detenţie, a lansat un apel pentru organizarea de manifestaţii, după agresarea jurnalistei de opoziţie.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat agresiunea, catalogând violenţele drept „inacceptabile". „Condamnăm toate agresiunile şi solicităm o anchetă imediată", a reacţionat Ambasada americană de la Kiev. „Actele de intimidare şi violenţele împotriva activiştilor proeuropeni trebuie să înceteze imediat", a declarat Linas Linkevicius, ministrul de externe din Lituania, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.