Putin desfiinţează posturile Ria Novosti şi Vocea Rusiei

58

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis să închidă agenţia de presă RIA Novosti şi să desfinţeze site-ul Vocea Rusiei din motive economice. Schimbările nu sunt însă văzute ca benefice pentru economice, ci ca o încercare de creştere a puterii politice asupra mass-mediei.

Agenţia de presă Ria Novosti va fi înlocuită de agenţia de informaţii internaţionale Rossia segodnia (Rusia de astăzi), care îşi va desfăşura activitatea în fostul sediu al RIA Novosti şi va include în structura sa compania publică de radio Golos Rossii (Vocea Rusiei), care a fost la rândul său dizolvată prin decret prezidenţial.

Directorul general al agenţiei va fi Dmitri Kisselev, prezentator al unui jurnal de ştiri la televiziunea publică din Rusia. Kisselev este o persoană controversată, cunoscută pentru comentariile sale tranşante la adresa comunităţii gay.

Pe site-ul său, jurnaliştii de la RIA Novosti scriu că „masura este cea mai recentă dintr-o serie de schimbări în peisajul presei din Rusia, care pare să indice o întărire a controlului statului în deja prea puternic reglementatul sector al media".

Sursa: Radio Voice of Russia