Cicatricile psihologice ale războiului

26

Asedierea oraşului Misrata a provoacat o epidemie de boli psihice printre locuitorii săi. Un reportaj BBC prezintă criza acută de servicii psihiatrice cu care se confruntă oraşul libian trecut prin revoluţia încheiată cu căderea colonelului Gaddafi.

În cele trei luni în care Misrata a fost sub asediu, circa 2.000 de oameni au murit şi alte 14.000 de persoane au fost rănite. Mulţi tineri, relatează BBC, se luptă acum să facă faţă tulburărilor psihologice provocate de război, dar medicii spun că numărul celor specializaţi pentru suport de specialitate este foarte scăzut şi insuficient.

Bolile psihice sunt un tabu în cea mai mare parte a lumii arabe. În Misarata lucrul acesta este cu atât mai mult valabil, cu cât în oraşul conservator, atitudinile convenţionale îi împiedică pe mulţi tineri să ceară ajutorul de care au nevoie.

Psihoze, depresii acute şi tulburări de stres post-traumatic afectează un număr semnificativ de locuitori. Mulţi dintre cei care au supravieţuit luptei pentru înlăturarea lui Gaddafi suferă acum o deziluzionare ca urmare a simţământului că nimic cu adevărat important nu s-a schimbat după căderea dictatorului.