„Prima operă" a lui Hans Christian Andersen, descoperită în Danemarca

107

O lucrare timpurie semnată de autorul Hans Christian Andersen a fost descoperită pe fundul unei lăzi în apropiere de oraşul natal al lui Andersen, Odense, informează BBC citând publicaţia daneză Politiken.

Intitulat „Lumânarea de seu", manuscrisul redă povestea unei lumânări care este uitată şi neglijată, până când frumuseţea ei interioară este recunoscută şi, astfel, se aprinde.

„N-am nicio îndoială că Christian Andersen a fost cel care a scris-o", a declarat expertul în literatură Ejnar Stig Askgaard, care consideră descoperirea drept „senzaţională".

Fiindcă stilul simplist al poveştii nu îl oglindeşte pe cel elegant al poveştilor scrise de Andersen la maturitate, experţii sunt de părere că povestirea aceasta trebuie să fi fost scrisă în anii de şcoală ai autorului.

Manuscrisul descoperit de un cercetător danez este scris cu cerneală şi are şi o dedicaţie: „Doamnei Bunkeflod, de la devotatul ei HC Andersen". Potrivit unor experţi danezi, doamna Bunkefold era o văduvă pe care autorul o vizita des şi de la care împrumuta cărţi în copilărie.