Conflictul din Siria, iadul a milioane de copii

1883

„După trei ani de conflict, Siria este acum unul dintre cele mai periculoase locuri de pe pământ pentru un copil", avertizează cel mai recent raport al UNICEF. Numărul copiilor afectaţi de războiul civil din regiune a crescut de cel puţin două ori într-un singur an, fiind estimat la 5,5 milioane.

„După trei ani de conflict, Siria este acum unul dintre cele mai periculoase locuri de pe pământ pentru un copil”, avertizează cel mai recent raport al UNICEF. Numărul copiilor afectaţi de războiul civil din regiune a crescut de cel puţin două ori într-un singur an, fiind estimat la 5,5 milioane.

Copiii din Siria trăiesc un coșmar greu de imaginat. Ei „și-au pierdut aproape fiecare aspect al copilăriei lor. Ei au pierdut săli de clasă și profesori, fraţi și surori, îngrijitori, case și stabilitatea”, potrivit raportului.

Forţaţi de împrejurări, copiii mai mari devin profesori și îngrijitori pentru fraţii lor mai mici și pentru prieteni. La numai 12 ani, băieţii sunt recrutaţi pentru a participa la război. Informaţiile prezentate în raport arată, de asemenea, că unii copii ajung să fie folosiţi drept soldaţi în linia întâi, pe post de „scuturi umane”, iar alţii sunt violaţi. De asemenea, încă de la o vârstă fragedă, unul din 10 copii sirieni va fi obligat să muncească, iar din cauza sărăciei, fetele vor fi forţate să se căsătorească. În ceea ce privește educaţia, aproape jumătate din populaţia din Siria care ar trebui să meargă la școală, adică aproximativ trei milioane de copii, a renunţat la studii.

Nu mai puţin de un milion de copii trăiesc în regiuni aflate sub asediu, ori în care violenţa îngreunează accesul. Dintre aceștia, peste 300.000 au sub cinci ani. Totodată, numărul copiilor strămutaţi în Siria a crescut în ultimul an de trei ori, de la aproape un milion, la circa trei milioane. Alte 1,2 milioane de copii au devenit refugiaţi. Dintre aceștia, peste 400.000 nu au împlinit vârsta de cinci ani.

Războiul civil din Siria a ucis peste 10.000 de copii în ultimii trei ani, potrivit cifrelor publicate de UNICEF.

„Acest conflict trebuie să se încheie, astfel încât copiii să se poată întoarce la casele lor, pentru a-și reconstrui vieţile în siguranţă, alături de familie și prieteni. Acest al treilea an devastator pentru copiii din Siria trebuie să fie ultimul”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake, citat de BBC.

Pentru a atrage atenţia asupra situaţiei dificile din Siria, Organizaţia Salvaţi Copiii din Marea Britanie a realizat un videoclip prin care arată cât de mult poate schimba războiul realitatea unui copil obișnuit. „Viaţa unei fetiţe este întoarsă pe dos în acest videoclip tragic, de câte o secundă pe zi. Ar putea să se întâmple vreodată asta în Marea Britanie? Iată ce le face războiul copiilor”, scriu realizatorii în descrierea videoclipului de pe YouTube. Printr-un exerciţiu de imaginaţie, organizaţia încearcă să îi familiarizeze pe cei detașaţi de conflict, cu drama copiilor pentru care războiul a devenit o parte integrantă a existenţei lor: „Și dacă i s-ar întâmpla asta copilului tău?”.

Foto: NewSyriaWars / captură YouTube