Ce ar trebui să știe orice părinte singur

935

Să fii deopotrivă mamă și tată este o provocare pentru orice persoană care își crește singur copilul. Fără partenerul de viaţă, părintele depune un dublu efort în misiunea sa, este de două ori mai presat de griji și mai expus stresului. Însă acest lucru nu îi împiedică pe părinţii singuri să își crească eficient și cu succes copiii. Iată câteva din secretele lor.

Înainte de toate, un părinte singur trebuie să devină organizat și disciplinat. Va avea mare nevoie de această abilitate atunci când va stabili câteva rutine zilnice esenţiale pentru creșterea copilului. Această metodă le oferă părinţilor o structură a zilei, iar copiilor le asigură sentimentul de siguranţă, pentru că astfel știu la ce să se aștepte, scrie Web MD.

Copilul are nevoie ca părintele să îi fie aproape, să se joace cu el, să îi dedice timpul și toată atenţia sa. De aceea, dr. psiholog Barry Ginsberg le recomandă familiilor ca măcar o dată pe săptămână să stabilească un timp dedicat numai activităţilor în familie, în care telefonul și televizorul să fie închise. „Ajută la consolidarea conexiunii emoţionale”, precizează expertul.

La fel de importantă este și colaborarea dintre părinte și copil, astfel încât aceștia să formeze o echipă unită. „De exemplu, dacă nu ajungi acasă decât după ora 17, ai putea să îi rogi (pe copii) să înceapă ei pregătirile pentru cină sau să te ajute la curăţarea de după masă”, sugerează dr. Ginsberg. Însă, așa cum puncta un cititor al publicaţiei Huffington Post, părinţii trebuie să fie extrem de atenţi să nu depășească anumite limite. „Nu te aștepta ca toţi copiii să înceapă să se comporte ca niște adulţi, doar pentru că tu ești pe cont propriu. Nu discuta cu ei problemele legate de fostul partener sau de latura financiară — și nu te aștepta ca ei să ia partea cuiva”, sfătuia acesta.

Oricât de mult și-ar dori să suplinească absenţa mamei sau a tatălui, părintele singur nu se va descurca în toate momentele. În astfel de situaţii, acesta nu ar trebui să se sfiască să le ceară ajutorul prietenilor, familiei sau chiar al vecinilor. „Ai nevoie de persoane pe care să poţi apela la un anumit moment, care te pot ajuta în cazul unei urgenţe, dar totodată ai nevoie de persoane cu care tu și copilul vă puteţi întâlni pentru a face lucruri distractive”, sublinia dr. psiholog Leah Klungness, pentru Web MD.

Un părinte singur va trebui, de asemenea, să fie mult mai responsabil cu resursele financiare. „Învaţă să iei decizii financiare înţelepte, precum alegerea unei case pe care îţi poţi, cu adevărat, permite să o întreţii și renunţă la cheltuielile inutile”, sfătuiește Wolf. De asemenea, urmarea cursurilor și dezvoltarea de noi abilităţi necesare pentru ascensiunea profesională te pot ajuta să obţii o promovare sau să îţi găsești un loc de muncă mai bun.

Pe lista lucrurilor esenţial de știu de un părinte singur se numără și dezvoltarea capacităţii de a spune „nu” copiilor, a abilităţii de a privi partea plină a paharului sau de a pune întotdeauna pe primul loc interesele familiei tale.

Foto: stockvault.net