Obezitatea dăunează grav performanţei creierului

96

Pe lângă numeroasele pericole pentru sănătate la care sunt expuși indivizii obezi, inclusiv riscul mare de dezvoltare a cancerului, diabetului sau afecţiunilor cardiovasculare, cercetările arată că surplusul de kilograme poate avea consecinţe negative asupra abilităţilor cognitive.

Într-un studiu efectuat pe animale, experţii de la Universitatea Georgia Regents au ajuns la concluzia că șoarecii au dezvoltat tulburări cognitive în urma acumulării excesive de grăsime în corp. Ei au observat că nivelul substanţei interlutekin 1 din sângele cobailor și gradul de inflamaţie au crescut pe măsură ce aceștia se îngrășau. În același timp, obezitatea a condus la slăbirea barierei hepatoencefalică, lucru care a favorizat pătrunderea substanţei interlutekin 1 în creier. Acest lucru dereglează funcţiile celulelor microgliale, care distrug conexiunile cerebrale inutile și au rol în “curăţarea” creierului de agenţi infecţioși. Astfel, sub influenţa interlutekin 1, celulele microgliale ajung să „consume sinapsele neuronale, punctele majore de comunicare dintre celulele creierului”.

În cadrul experimentului, șoarecii au participat la teste cognitive atât înainte, cât și după o operaţie de îndepărtare a grăsimii. În urma procedurii, experţii au observat o îmbunătăţire a rezultatelor, faţă de cele anterioare intervenţiei, scrie NY Times.

De asemenea, într-un experiment ulterior, ei au evaluat efectele activităţii fizice în cazul șoarecilor obezi. Astfel, un grup a fost pus să facă mișcare timp de 45 de minute, vreme de 12 săptămâni, în timp ce celălalt nu. La final, experţii nu au sesizat diferenţe notabile de greutate între cele două grupuri, însă animalele care au avut activitate fizică și-au crescut masa musculară și și-au redus nivelul de grăsime. De asemenea, aceste animale s-au descurcat mai bine la testele cognitive și prezentau un grad mai mic de inflamaţie la nivelul hipocampusului (cu rol important în memorie) decât șoarecii sedentari.

Un studiu recent sublinia, totodată, existenţa unei legături între obezitate și performanţa slabă la școală a fetelor. Cercetătorii de la Universităţile Dundee, Strathclyde, Georgia și Bristol au monitorizat circa 6.000 de adolescenţi de 11 ani din Marea Britanie, până la vârsta de 16 ani. În rândul băieţilor nu au găsit o asociere între obezitate și performanţa academică. În schimb, au observat că obezitatea în rândul fetelor de 11 ani a condus la rezultate școlare mai slabe în următorii ani, faţă de adolescentele cu o greutate normală. Concluziile au rămas valabile chiar și după ce experţii au luat în considerare factori precum statutul socioeconomic, coeficientul de inteligenţă, sănătatea mintală sau vârsta primei menstruaţii.

„Fetele sunt mult mai afectate de obezitate în ceea ce privește sănătatea mintală și bunăstarea, faţă de băieţi”, punctează coordonatorul studiului, Johns Reilly, de la Universitatea Strathclyde, citat de NPR. Studiile anterioare au arătat că imaginea corporală și stigmatul obezităţii influenţează fetele și pot favoriza apariţia depresiei. Drept rezultat, implicarea lor la școală poate scădea, explică expertul.

Foto: stockvault.net