Crime de război în Fâşia Gaza

39

Membrii comisiei Goldstone au ajuns la concluzia că Israelul şi grupările palestiniene se fac vinovate de crime de război şi crime împotriva umanităţii în conflictul din Fâşia Gaza, care a avut loc în perioada decembrie 2008 - ianuarie 2009.

    Comisia Goldstone a dat publicităţii, pe 15 septembrie a.c., raportul privind conflictul din fâşia Gaza, din perioada 27 decembrie 2008 – 18 ianuarie 2009. Membrii comisiei au ajuns la concluzia că Israelul şi grupările palestiniene se fac vinovate de crime de război şi crime împotriva umanităţii.

    Raportul comisiei Goldstone[1], de 574 de pagini, a fost întocmit pe baza anchetării a 36 de incidente, 188 de interviuri, 10.000 de pagini de documente, 1.200 de fotografii şi 30 de înregistrări video. În timpul anchetei, Israelul a interzis accesul comisiei în zonele de conflict şi nici nu a răspuns întrebărilor primite.

    Potrivit raportului, în timpul ofensivei militare, armata israeliană a distrus locuinţe, fabrici, şcoli, spitale şi, deliberat, sistemele de aprovizionare şi infrastructura. Au fost ucişi peste 1.400 de palestinieni (majoritatea civili), în timp ce din tabăra adversă au murit 13 oameni. Între incidentele anchetate, sunt şapte cazuri de împuşcare a unor civili care încercau să găsească adăposturi sigure, precum şi atacul asupra unei moschei în timpul orei de rugăciune (incident soldat cu 15 victime). Populaţia civilă a fost puternic traumatizată, autorii raportului amintind, între altele, cazuri frecvente de depresie profundă. Comisia a apreciat că efectele asupra copiilor care au fost martori la incidentele violente, care au văzut crime şi care şi-au pierdut membrii familiei vor fi de durată. 30% dintre copiii monitorizaţi sufereau de probleme mentale.

    Reacţiile Israelului faţă de concluziile raportului au fost imediate. Reprezentantul Israelului la ONU, Gabriela Shalev, a declarat că raportul comisiei Goldstone a fost „conceput în păcat"[2]. Publicaţia Israel Today l-a numit pe Richard Goldstone „evreu slugarnic", iar un jurnalist de la publicaţia Maariv le-a adresat membrilor comisiei invitaţii obscene. Vizavi de reacţiile Israelului, Goldstone a declarat că „un raport care este critic faţă de Israel nu este anti-Israel"[3].

    Comisia a mai precizat că nici israelienii, nici palestinienii nu au urmărit modul în care au acţionat forţele militare în timpul conflictului. Cei patru membri ai comisiei au subliniat că, dacă în următoarele şase luni, Israelul şi palestinienii nu vor face investigaţiile necesare, Consiliul de Securitate al ONU va sesiza Curtea Penală Internaţională de la Haga cu privire la acuzaţiile de crime de război şi crime împotriva umanităţii. Goldstone crede că stabilirea adevărului este un pas important în procesul de realizare a păcii.

[1] Comisia a fost constituită în aprilie a.c. de către preşedintele Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, fiind condusă de Justice Richard Goldstone – fost procuror-şef al Tribunalelor Internaţionale pentru Crime, din Iugoslavia şi Rwanda. Raportul poate fi descărcat de la adresa www.globalresearch.ca

[2] www.theage.com[3] Steven Edwards, „Probe finds war crimes evidence on both sides of Gaza conflict", The Vancouver Sun, 16 septembrie 2009