Septembrie cenuşiu: toamna comemorărilor

168

Luna septembrie a marcat trei dintre cele mai semnificative „semne ale timpului". Au trecut 70 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, opt ani de la atacul terorist asupra WTC şi un an de la declanşarea crizei economice mondiale.

    Au trecut 70 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, opt ani de la atacul terorist asupra World Trade Center şi un an de la declanşarea crizei care a paralizat economia mondială.

    La începutul lunii septembrie a.c., liderii europeni s-au reunit la Gdansk, în Polonia, pentru a comemora împlinirea a 70 de ani de la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial pe 1 septembrie 1939, când Polonia era invadată de armata germană. Cancelarul german, Angela Merkel, prezentă la întâlnire, a recunoscut că războiul „declanşat de Germania a provocat multor oameni o suferinţă incomensurabilă, ani de privare de drepturi, de suferinţă şi distrugere". „Am provocat o suferinţă nesfârşită în lume"[1], a mai precizat Merkel. Premierul rus, Vladimir Putin, a recunoscut, la rândul său, că Pactul Ribentrop-Molotov a fost o greşeală, pe care Parlamentul rus o condamnă. Participarea Poloniei la anexarea Cehoslovaciei de către Germania, în 1938, a fost – în opinia preşedintelui polonez Lech Kaczynski – „mai presus de toate, un păcat"[2].

 

    Aflat la Viterbo, în Italia, papa Benedict al XVI-lea a folosit ocazia oferită de împlinirea a 70 de ani de la debutul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a susţine necesitatea ca religia să promoveze pacea şi să lupte împotriva rasismului şi totalitarismului. Este cunoscut faptul că suveranul pontif de origine germană a vorbit în repetate rânduri despre evenimentele tragice ale celei de-a doua conflagraţii mondiale. Papa a declarat că istoria ar trebui să fie un avertisment, pentru ca „barbarismele" din prima jumătate a secolului XX să nu se mai repete. „Contribuţia pe care religia poate şi trebuie să o aibă este semnificativă în mod special pentru promovarea iertării şi reconcilierii, în pofida violenţei, rasismului, totalitarismului şi extremismului care întinează imaginea Creatorului în om"[3].

    Locuitorii New York-ului au comemorat împlinirea a opt ani de la tragicele evenimente din 11 septembrie 2001, când două avioane deturnate au lovit turnurile World Trade Center. Membrii familiilor celor dispăruţi în tragicele evenimente s-au adunat în Manhattan pentru a citi numele celor 2.751 de victime. Participanţii la ceremonie au ţinut patru momente de reculegere, în amintirea clipelor în care fiecare turn a fost lovit şi a momentelor în care s-au prăbuşit. Preşedintele american, Barack Obama, a transmis un mesaj locuitorilor New York-ului, afirmând că „în fiecare an, în această zi, suntem toţi newyorkezi", subliniind totodată că va face „orice este necesar pentru a apăra America"[4]. În luna martie a.c., Congresul american aproba o lege prin care ziua de 11 septembrie era desemnată „Ziua Naţională a Slujirii şi Comemorării".

    „Prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers din New York, în septembrie 2008, rămâne în istorie ca momentul declanşator care a îngenuncheat economia mondială în ultima parte a anului trecut ."[5] Falimentul Lehman Brothers, una dintre marile bănci de investiţii din lume, a fost cel mai mare faliment din istoria SUA. Datoriile băncii erau de 613 miliarde de dolari. Anders Borg, ministrul de finanţe al Suediei, declara într-un interviu, că permiterea falimentului Lehman Brothers a fost „o greşeală de dimensiuni istorice"[6] , pentru că un astfel de eveniment provoacă o serie de reacţii în lanţ, care pot fi stopate foarte greu

    Omenirea a comemorat în septembrie trei dintre cele mai semnificative „semne ale timpului" din ultimele şapte decenii. Pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele materiale provocate de cel de-al Doilea Război Mondial au schimbat harta geopolitică a lumii, iar consecinţele se resimt şi astăzi. Lumea nu a mai fost aceeaşi nici după prăbuşirea turnurilor gemene din New York. Rămâne de văzut care vor fi efectele crizei economice globale declanşate în 2008. Se va dovedi că a fost doar o sincopă? Sau un eveniment care va schimba din nou macazul istoriei.

[1] „Europe's leaders remember start of WWII, 70 years on", Daily Times, 02 septembrie 2009

[2] Ibidem.

[3] „Viterbo, Italy: Pope uses war anniversary to call for peace", The News Tribune, 07 septembrie 2009

[4] „President Barack Obama on 9/11 anniversary: Every year on this day, we are all New Yorkers", Daily News, 11 septembrie 2009

[5] „Anniversary of fall of Lehman Brothers prompts look-backs", www.genevalunch.com, 8 septembrie 2009

[6] „Historical mistake to let Lehman Brothers fall", The Swedish Wire, 14 septembrie 2009