Copiii – forţă de muncă ieftină

563

Potrivit unui raport al guvernului SUA, 122 de produse din 58 de ţări sunt obţinute prin exploatarea copiilor. 69% din munca prestată de copii, în întreaga lume, se desfăşoară în sectorul agricol. Munca copiilor are consecinţe negative asupra dezvoltării lor.

    Reuters cita în septembrie a.c. un raport al guvernului SUA, potrivit căruia 122 de produse din 58 de ţări sunt obţinute prin exploatarea copiilor. „Munca copiilor are consecinţe negative asupra dezvoltării lor psihice şi fizice şi reprezintă o violare a drepturilor lor"[1].

 

     Între produsele obţinute prin folosirea copiilor ca forţă de muncă, se găsesc bumbacul, tutunul, cafeaua, trestia de zahăr, cacaoa şi orezul. S-ar putea crede că acestea sunt probleme ale secolului al XIX-lea, dar, după cum sublinia Sandra Polaski, subsecretar pentru afaceri internaţionale în guvernul american, „de fapt, sunt probleme ale secolului al XXI-lea"[2].

 

    Exploatarea copiilor, conform reglementărilor internaţionale, înseamnă munca prestată de copiii cu vârste sub 15 ani sau, dacă este vorba despre activităţi cu efecte nocive asupra copiilor, 18 ani. În topul ţărilor în care copiii sunt exploataţi prin muncă, primul loc este ocupat de India, urmată îndeaproape de Brazilia, Bangladesh, China şi Filipine.

 

    În China, Pakistan şi Uzbekistan, copiii muncesc pe plantaţiile de bumbac, iar în Coasta de Fildeş – cel mai mare producător de cacao din lume -, copiii reprezintă o forţă de muncă importantă pentru obţinerea acestui produs. Copiii sunt folosiţi, de asemenea, în Peru şi Burkina Faso, în exploatările miniere pentru extracţia aurului.

 

   

Rezultate ale monitorizării fenomenului muncii copiilor în România, în 2008:

– s-au înregistrat 925 de cazuri de muncă a copiilor;- 544 cazuri au fost identificate în zonele urbane, iar 381, în zonele rurale;- în 417 cazuri au fost implicate fete, iar în 508 cazuri au fost implicaţi băieţi;- 65,3% dintre copii aveau vârste sub 14 ani, iar 34,7% dintre ei aveau vârste cuprinse între 15-18 ani;- 627 dintre aceşti copii au fost scoşi de pe piaţa muncii;- între muncile prestate de copii amintim: cerşitul, munca fără un contract, prostituţia, pornografia, alte activităţi ilicite.

(din raportul A decade of cooperation on the elimination of child labour publicat de Guvernul României şi Organizaţia Internaţională a Muncii, p. 24)

    Organizaţia Internaţională a Muncii a făcut public un raport conform căruia 69% din munca prestată de copii, în întreaga lume, se desfăşoară în sectorul agricol. „Sute de mii de copii cu vârste sub 18 ani lucrează în domeniul agricol, în SUA", se precizează într-un raport al organizaţiei Human Rights Watch, care a descoperit că, în state precum Florida, Texas, Carolina de Nord şi Michigan, copiii fermierilor lucrează zilnic ore întregi, la vârste fragede. Lucille Roybal-Allard, reprezentanta Californiei în Congresul American, a înaintat, în septembrie a.c., un proiect de lege care să reglementeze condiţiile în care se desfăşoară munca, în cazul copiilor care lucrează în agricultură. Dacă legea va fi aprobată, copiii cu vârste sub 13 ani nu vor mai putea fi folosiţi în activităţi agricole, cu excepţia cazurilor în care muncesc pe proprietăţile părinţilor. Cei cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani vor putea lucra doar un număr stabilit de ore, în afara programului şcolar. Într-o scrisoare adresată Camerei Reprezentanţilor, în data de 15 septembrie a.c., Human Rights Watch le-a cerut membrilor Comitetului pentru Educaţie şi Muncă să sprijine proiectul de lege amintit.

 

    Problema exploatării copiilor este prezentă şi în România. Institutul Naţional de Statistică estima, în 2004, că în România există cca 70.000 de copii care muncesc. Dintre aceştia, 8,8% prestau o muncă grea, iar în 96,6% din cazuri, copiii nu aveau vârsta legală pentru a munci. Totodată, orarul normal de muncă era ignorat. Fenomenul este prezent în zonele rurale sărace, dar şi în mediul urban. Hotărârea de guvern nr. 867/2009 conţine prevederi privind interzicerea muncilor periculoase pentru copii în sectoarele formal şi informal. Legea prevede amenzi cuprinse între 100-1.500 de lei, pentru părinţii şi reprezentanţii legali care îşi lasă sau îşi trimit copiii să presteze munci periculoase.

 

[1] www.salvaticopiii.ro [2] Marcy Nicholson, „Child, forced labors behind many products", www.reuters.com, 10 septembrie 2009