Jocul de-a războiul: de ce se tem americanii după ce au simulat războiul dintre Israel şi Iran

511

Pentru a vedea în ce măsură un atac al Israelului asupra Iranului ar conduce la un război regional ce ar implica SUA şi ar putea ucide sute de americani, oficialii americani au apelat la „Internal Look", o simulare de război secretă. Rezultatele au produs temeri în rândul specialiştilor americani în planificare, relatează NY Times.

Potrivit cotidianului, rezultatele „jocului" l-au îngrijorat pe generalul James Mattis, comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, Golful Persic şi Asia de Sud-Vest, care a spus că o primă lovitură israeliană pare să aibă consecinţe dezastruoase asupra regiunii şi forţelor americane staţionate acolo. Ar fi imposibilă împiedicarea implicării Statelor Unite în orice fel de escaladare a unei confruntări cu Iranul, a mai precizat el.

Mai mult decât atât, ar fi un război absurd, atacul israelian fiind evaluat că ar produce o întârziere a programului nuclear iranian de aproximativ un an, iar loviturile americane ulterioare nu cu mai mult de doi ani. Însă experţi de la Pentagon au declarat că arsenalul american de bombardiere cu rază lungă de acţiune, avioane de realimentare şi rachete precise, ar putea produce mult mai multe pagube programului iranian, în cazul în care preşedintele Barack Obama decide represalii la scară largă.

Simularea de două săptămâni, intitulată „Internal Look", a avut la bază un scenariu potrivit căruia Iranul crede că Israelul şi Statele Unite sunt parteneri în orice atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene şi consideră, prin urmare, forţele militare americane din Golful Persic ca implicate în atac. Avioane iraniene urmăresc avioanele de război israeliene după atac, şi lanseză rachete asupra unei nave de război americane din Golful Persic, acţiune privită ca un act de război, care permite o serie de represalii din partea americanilor.

Exerciţiul a fost special conceput pentru a testa comunicaţiile militare interne şi coordonarea între personalul Pentagonului din Tampa (Florida), unde se află Centrul de Comandă, şi cel din Golful Persic, după lovitura israeliană. „Internal Look" este de mult timp unul dintre exerciţiile de planificare cele mai importante ale Comandamentului Central, şi se efectuează de două ori pe an pentru a evalua modul în care sediul, personalul său şi posturile de comandă din regiune ar răspunde la diverse situaţii reale.

Serviciile americane şi israeliene de informaţii sunt de acord, în linii mari, cu privire la progresele făcute de Iran pentru a îmbogăţi uraniul. Dar nu sunt de acord cu privire la cât timp mai este pentru a împiedica Iranul să construiască o armă, dacă liderii de la Teheran au decis asta.

Israelienii spun public că fereastra pentru a împiedica Iranul să construiască o bombă nucleară este foarte mică, în timp ce oficialii americani văd posibilitatea unui atac israelian asupra Iranului, abia în anul viitor. Ei au mai spus în particular că oficialii israelini nu le vor da nicio atenţionare înainte de a lua decizia de atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene.

„Un război nu este un picnic," a declarat Ministrul Apărării israelian Ehud Barak la postul de radio Israel, în noiembrie. Dar dacă Israelul se simte forţat să ia măsuri, represaliile vor fi suportabile, a spus el. „Nu vor fi 100.000 de morţi, sau 10.000, sau 1.000 de morţi. Statul Israel nu va fi distrus. " 

De asemenea Iranul a avertizat în mai multe rânduri că nu va pregeta să riposteze dacă va fi atacat de Israel sau Statele Unite. Liderul suprem iranian, ayatolahul Ali Khamenei, a avertizat din nou marţi asupra acestui scenariu.

„Am spus că nu avem arme atomice şi că nu fabricăm aşa ceva. Dar, în cazul unui atac al inamicilor, fie că va fi din partea Statelor Unite sau a regimului sionist, vom riposta", a ameninţat Ali Khamenei, argumentând că Iranul va avea un drept divin de a riposta în cazul în care ar fi atacat, relatează Mediafax.

Cu toate astea, unii specialişti militari din Statele Unite şi Israel, care au evaluat ramificaţiile posibile ale unui atac israelian, cred că ultimul lucru pe care Iranul l-ar dori este un război pe scară largă pe teritoriul său. Astfel, ei susţin că Iranul nu va lovi direct obiective militare americane, navele de război din Golful Persic sau bazele americane din regiune.

Analiza lor, cu toate acestea, include, de asemenea, avertismentul că este imposibil de preconizat gândirea internă a conducerii iraniene, şi sunt conştienţi de faptul că şi cele mai detaliate jocuri de război nu pot prezice modul în care naţiunile şi conducătorii lor vor reacţiona în momentul conflictului, precizează NY Times.

Estimările israeliene, susţinute de studii academice, au pus la îndoială ipoteza larg răspândită, că un atac militar asupra instalaţiilor nucleare iraniene ar porni o serie de evenimente catastrofale, cum ar fi un război regional, acte de terorism răspândite în toată lumea şi preţuri enorme la petrol.