Netanyahu: Conflictul israeliano-palestinian nu are caracter teritorial

214

Reactivarea de către Liga Arabă a unei iniţiative de pace cu Israelul a fost un prilej pentru ca Papa Francisc să ia poziţie faţă de conflictul israeliano-arab, dar și pentru ca premierul israelian Beniamin Netanyahu să afirme că nu teritoriul este obiectul disputei între israelieni și palestinieni, ci „existenţa unui stat evreu".

Marţi, Papa Francisc a lansat un apel către reluarea negocierilor de pace între israelieni și palestinieni, sublinind necesitatea ca ambele părţi „să ia hotărâri curajoase", se arată într-un comunicat al Vaticanului, după o întâlnire între pontif și președintele israelian Șimon Peres. „Un acord poate fi obţinut," a spus papa, prin „decizii curajoase și disponibilitatea ambelor părţi, precum și cu ajutorul comunităţii internaţionale". În această primă întâlnire a celor doi lideri, preşedintele israelian Șimon Peres l-a invitat pe Papa Francisc, în numele „întregului poporul israelian", să meargă la Ierusalim, iar papa a acceptat „cu drag și bucurie", relatează Agerpres.

Discuţia a venit pe fondul unei reluări a iniţiativei de pace din anul 2002, pe care Liga Arabă a reformulat-o zilele trecute, validând principiul unui eventual schimb de teritorii între Israel şi palestinieni, sub auspiciile Statelor Unite, o propunere primită pozitiv de ambele părţi, notează Mediafax.

Palestinienii şi Liga Arabă cer ca negocierile să ţină cont de frontierele existente înainte de 1967, un principiu respins de Israel. În replică la această propunere, premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că „existenţa unui stat evreu", nu teritoriul, constituie obiectul disputei între israelieni și palestinieni. „Conflictul israelo-palestinian nu este teritorial, ci se referă la existenţa statului Israel", a spus Netanyahu în cursul unei reuniuni desfăşurate la Ministerul israelian de Externe.

„Lipsa de voinţă a palestinienilor de a recunoaşte statul Israel ca naţiune a poporului evreu – aici este rădăcina conflictului. Rădăcina conflictului nu este teritorială. A început cu mult înainte de anul 1967 (data ocupării teritoriilor palestiniene). Când am abandonat Fâşia Gaza şi am evacuat ultimul colinist, ce am obţinut? Rachete spre sudul Israelului", a adăugat Netanyahu, subliniind totuşi că Israelul este pregătit să reia necondiţionat negocierile de pace cu palestinienii, suspendate din septembrie 2010.

După votul istoric (noiembrie 2012) prin care Organizaţia Naţiunilor Unite a recunoscut implicit Palestina ca stat – votând pentru schimbarea statutului de observator cu statutul de non-membru observator – Israelul a sugerat că va căuta răzbunare pentru schimbarea de statut. Cu toate acestea, suportul internaţional manifestat de statele europene (Franţa, Italia, Spania, Elveţia, Suedia şi Irlanda), dar și de Japonia şi Noua Zeelandă, a transformat puţin probabila ripostă într-o simplă vorbă.

În martie 2013, președintele american Barack Obama a încercat să redeschidă discuţiile de pace între cele două ţări, efectuând o vizită istorică pe teritoriul Palestinei și Israelului. Aceasta în contextul în care, deși la începutul primului său mandat, Barack Obama afirma că armistiţiul dintre Israel și Palestina reprezintă o prioritate pentru el, atât palestinienii, cât și israelieni au apreciat că președintele nu s-a implicat serios în negocieri.

Negocierile dintre Israel și Palestina au încetat în 2010 după ce Israelul a refuzat să oprească planurile de construcţie a 1.600 de unităţi locative pe teritoriul pe care palestinienii îl doresc drept viitoare capitală. Israelul a spus, în schimb, că pacea nu ar trebui să vină cu precondiţii.