Dezastrul din Bangladesh: Crimă împotriva lui Dumnezeu?

272

Bilanţul actual spune că 411 persoane au murit odată cu prăbușirea fabricii Rana Plaza, construită ilegal în suburbiile din Dhaka, Bangladesh. Tragedia a devenit o dilemă morală pentru Europa, după ce s-a aflat că muncitorii care lucrau în regim de sclavagism produceau acolo tricouri ieftine, care se vând la noi cu adaosuri comerciale foarte mari, în magazine precum Mango, Benetton, C&A etc.

Papa Francisc a condamnat miercuri condiţiile în care lucrau muncitorii care au murit în Bangladesh, spunând că salariile prea mici și căutarea fără limite a profitului sunt „împotriva lui Dumnezeu".

Cuvintele sale dure reflectă angajamentul său de a-i apăra și a-i ajuta mai întâi pe cei săraci și în nevoie. „Treizeci și opt de euro pe lună, aceasta era sumă cu care trăiau lunar oamenii care au murit. Asta se numește sclavagism," a declarat papa, conform Radio Vatican. Remarcile sale au fost făcute chiar miercuri, 1 mai, de Ziua Internaţională a Muncii.

„Câţi fraţi și câte surori mai sunt în această situaţie, în lume, din cauza politicilor economice, sociale sau politice?", se mai întreba papa. În ţara sa natală, Argentina, Francisc a văzut de multe ori ce înseamnă sărăcia, șomajul și condiţiile minime de trai. „Demnitatea nu este acordată de putere, bani sau cultură – nu! Demnitatea vine prin muncă. Sistemele sociale, politice și economice au luat o decizie care se transpune în exploatarea individului", a mai spus papa, conform Reuters.

Șeful uniunii sindicale din capitala Bangladeshului, Dacca, numește și el acest dezastru „crimă în numele profitului". Unii dintre muncitori observaseră crăpăturile din zidurile clădirii înainte de a se prăbuși și chiar au alertat atât autorităţile, cât și Asociaţia Exportatorilor din Bangladesh, însă au fost ameninţaţi că, dacă nu se prezintă la muncă a doua zi, vor fi daţi afară. La o oră după ce s-au întors la lucru în ziua următoare, clădirea s-a prăbușit peste ei.

Ministrul de Interne al ţării, Khan Alamgir, neagă acuzaţia că în industria textilă a ţării se practică sclavagismul și înclină să arunce vina pe ţările occidentale ale căror companii de textile lucrează cu fabricile din Bangladesh. Aproape 60% dintre hainele care ajung în magazinele din Europa provin din Bangladesh. Este imposibil de aflat dacă și care dintre companiile angajatoare știau care sunt condiţiile de muncă în care lucrau cei de acolo. Autorităţile locale trebuiau să se asigure că fabricile din toată ţara respectă standardele internationale de muncă. Se pare că de vină ar fi proprietarul clădirii care a adăugat trei etaje fără aprobare din partea autorităţilor.

Din cauza faptului că ţările occidentale oferă scutiri de taxe vamale, exportul de textile din Bangladesh este al doilea din lume și valorează 19 miliarde de dolari pe an, conform Reuters. Peste 3 milioane de muncitori sunt implicaţi în această industrie, iar prăbușirea clădirii nu este în niciun caz un accident industrial singular. Organizaţia Internatională a Muncii estimează că în toată lumea sunt 21 de milioane de oameni, victime ale sclavagismului la locul de muncă.

În lumina celor întâmplate, Uniunea Europeană ia în considerare tăierea accesului preferenţial la pieţele de textile din ţările europene. UE a urgentat Bangladeshul să adere la standardele Organizaţiei Internationale a Muncii încă din ianuarie, după ce au izbunit două incendii la niște fabrici de textile, care au provocat moartea a 112 muncitori. Premierul ţării a avertizat proprietarii de fabrici că ei sunt cei care trebuie să asigure protecţia muncitorilor și a drepturilor angajaţilor. Pentru ca UE să ia o astfel de măsură împotriva Bangladeshului ar trebuie ca toate statele membre să fie de acord și ar putea dura mai mult de un an pentru a fi implementată, scrie Reuters.