Soldaţi americani din „echipa morţii” au ucis deliberat civili afgani

50

Cinci soldaţi americani sunt acuzaţi de crime de război, fiind suspectaţi că au ucis civili afgani în timpul războiului din Kandahar, raportează Der Spiegel International.

     Cei cinci oameni, cu vârstă între 19 şi 29 de ani sunt soldaţi în a doua Divizie a Infanteriei care opera în zona Kandahar. Echipa supranumită „echipa morţii"este acuzată de crime de război, incluzând omorârea cu premeditate a cel puţin trei civili afgani. Alţi şapte soldaţi din batalionul lor au fost acuzaţi de legături cu crimele sau de încercarea de a muşamaliza situaţia. Dacă sunt găsiţi vinovaţi, riscă să primească închisoare pe viaţă sau chiar pedeapsa cu moartea.     Conform acuzaţiilor, echipă de ucigaşi a trecut limita uciderii accidentale a unor civili afgani. Se presupune că soldaţii ar fi creat scenarii posibile pentru crime, care includeau pretexte plauzibile pentru săvârşirea lor. Sergentul Gibbs era cel care plănuia acţiunile, în timp ce membrii mai tineri ai echipei executau ordinele. Se crede că pentru soldaţi crima era un sport, colectând trofee care includeau degete, oase de la picioare, chiar şi un dinte sau trăgând cu armamentul la întâmplare.

    Până acum, cazul crimelor din Kandhar este unul izolat. Nu există indicii că cineva ar fi observat sau sprijinit aceste atacuri. Ele sunt acţiuni ale unor tineri soldaţi, care au pierdut simţul realităţii în confruntările avute. În batalionul din care cei acuzaţii fac parte, 33 de infanteriști au fost ucişi în misiuni iar soldaţii au fost martorii atrocităţilor războiului care i-a afectat în mod vizibil. Mulţi dintre aceşti soldaţi consumau droguri, inclusiv haşiş, pentru a face faţă realităţii.

    „Investigaţiile criminaliștilor sunt în curs de desfăşurare", a declarat purtătorul de cuvânt NATO. „Nu putem comenta procedurile care sunt în curs de investigare", dar bineînţeles, a mai adăugat purtătorul ce cuvânt, „cazul este extrem de regretabil". Der Spiegel notează că, deși o deraiere de la linia promovată de administraţia Obama, gestul militarilor aduși la curtea din Seattle este practic o reeditare a cazurilor de barbarism în care te aduce războiul, fie el Vietnamul sau Afganistanul anilor 70, Irak sau Guantanamo Bay.