Intoleranţa conturează peisajul occidental

83

Frumuseţea vieţii vine din „diversitatea ei", a declarat preşedintele american Barack Obama, într-un discurs adresat studenţilor, prin care a încercat să-i motiveze să fie toleranţi, să se trateze unii pe alţii cu bunătate şi să se respecte, notează Associated Press.

   

    „Dacă reţineţi ceva din discursul meu, aş dori ca voi toţi să păstraţi ideea că viaţa este preţioasă şi că, în parte, ceea ce o face atât de minunată este diversitatea ei", a spus Obama. „Nu ar trebui să fim stânjeniţi de lucrurile care ne fac diferiţi de ceilalţi… Pentru că lucrurile care ne fac diferiţi ne dau o identitate, ne fac unici."

    Preşedintele american i-a încurajat pe elevi şi studenţi să nu ţină seama de cei care sunt agresivi sau batjocoritori, nici de cei care îi ironizează pentru că sunt diferiţi. Discursul său vine la scurtă vreme după ce, în preajma comemorării evenimentelor tragice de la 11 septembrie 2001, opinia publică americană a fost împărţită în jurul controverselor privind construirea unei moschei la Punctul Zero din New York şi a intenţiilor unei biserici din Florida de a arde exemplare ale Coranului.

    „Trebuie să ne asigurăm că nu ne ridicăm unul împotriva celuilalt, şi voi face tot ce îmi stă în putere , atâta vreme cât voi fi preşedintele Statelor Unite, să îi reamintesc poporului american că noi suntem o singură naţiune sub Dumnezeu, şi chiar dacă ne adresăm acelui Dumnezeu folosind nume diferite, noi rămânem, totuşi, o singură naţiune", a declarat preşedintele american.

    Lideri religioşi proeminenţi, creştini, evrei şi musulmani deopotrivă, s-au reunit la Washington pentru a discuta despre măsurile necesare pentru detensionarea situaţiei. Ca urmare a discuţiilor, a fost publicată o declaraţie prin care se denunţă intoleranţa îndreptată împotriva musulmanilor şi prin care s-a atras atenţia asupra faptului că SUA au o tradiţie în ceea ce priveşte toleranţa religioasă, notează Religion & Ethics Newsweekly.

    „Avem convingerea că liderii spirituali, reprezentanţi ai diferitelor credinţe din Statele Unite, au responsabilitatea morală de a fi uniţi şi de a denunţa în mod categoric batjocorirea, reprezentarea greşită şi intoleranţa făţişă îndreptate împotriva oricărui grup religios din această ţară", a spus pastorul Gerald Durley.

    Intoleranţa îşi arată colţii şi pe bătrânul continent, unde Comisia Europeană a anunţat că va declanşa procedura de infringement împotriva Franţei, oficialii europeni considerând că prin expulzarea romilor, drepturilor acestora au fost încălcate. Atitudinea Guvernului francez este „o ruşine", a declarat Viviane Reding, comisar european pentru Justiţie şi Drepturile Cetăţenilor.

    Asociaţii pentru drepturile omului şi chiar jurişti francezi au pus sub semnul întrebării legalitatea acţiunilor Guvernului francez, îndreptate împotriva romilor proveniţi din România şi Bulgaria, considerând că acestea vizează nu persoane vinovate de anumite infracţiuni, ci o categorie de populaţie, notează gandul.info.

    „Vreau să fiu foarte clară! Discriminarea pe temeiuri etnice sau de rasă nu are loc în Europa", a mai spus Reding. Expulzarea romilor a atras puternice reacţii internaţionale, fiind comparată chiar cu deportarea evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, conform CNN. Madrid, Barcelona şi Budapesta sunt doar câteva dintre oraşele unde au avut loc proteste publice împotriva acţiunilor Guvernului de la Paris.

    Un studiu realizat de IMAS, pentru Guvernul României, arată că românii au încă atitudini intolerante faţă de romi, 86,4% dintre respondenţi considerând că „cei mai mulţi romi preferă să trăiască din ajutorul social decât să îşi caute un loc de muncă", în timp ce 77,7% dintre români cred că „cei mai mulţi romi încalcă legile", notează euractiv.ro.

Niciun articol afișat