Studiu: În 2011, lumea a fost mai aproape de pacea mondială

70

Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Institutul pentru Economie şi Pace, care a realizat în fiecare an din 2007 o hartă a indexului global de pace.

Conform hărţii de anul acesta, toate regiunile lumii, cu excepţia Orientului Mijlociu şi a nordului Africii au fost mai paşnice, unele având o situaţie net considerabil mai bună în urmă cu 3 ani.

Pe locul 1 se situează, pentru al doilea an consecutiv, Islanda, care a înregistrat cel mai bun punctaj la aproape toate capitolele ce au fost luate în considerare: omucideri, număr de cetăţeni în închisoare, accesul la arme, dar şi finanţări externe pentru păstrarea păcii. Pe următoarele două locuri se află Danemarca şi Noua Zeelandă.

La polul opus se află Somalia, pentru al doilea an consecutiv. Ţara a obţinut punctaje nesatisfăcătoare la capitolele „crimă organizată", „demonstraţii violente", „instabilitate politică" şi „relaţii cu ţările vecine".

Ţara care a cunoscut cea mai bună creştere (de 30 de locuri) este Sri Lanka, datorită sfârşitului războiului civil. În schimb, Siria o scăzut în top cu 30 de locuri, ajungând pe locul 147 din 158 de ţări.

Pentru al şaselea an la rând, Europa de Vest rămâne cea mai paşnică regiune a globului, având majoritatea ţărilor în primele 20 de poziţii. România se poziţionează pe locul 32. Dacă în lume nu ar fi existat niciun conflict în 2011, economia mondială ar fi beneficiat de 9 trilioane de dolari.

Indexul global de pace este suma punctajului obţinut la 23 de indicatori calitativi (relaţia cu ţările vecine) sau cantitativi (câte omucideri la 100.000 de persoane).  Harta globală interactivă pentru perioada 2007 – 2012 poate fi consultată aici.