SUA și Iranul vorbesc despre război

141

Un atac împotriva Iranului ar avea efectele contrare așteptărilor Occidentului, e de părere șeful Pentagonului. În același timp Iranul face cele mai ample exerciţii militare de răspuns la un atac aerian.

Robert Gates și-a exprimat convingerea că un atac militar împotriva Teheranului ar uni o ţară divizată și ar întări angajamentul acesteia de a produce arme nucleare. Secretarul american al apărării a subliniat mai degrabă importanţa și impactul sancţiunilor economice, în condiţiile în care, spune el, „avem o serie de dovezi ca ayatollahul Khamenei începe să se întrebe dacă Ahmadinejad îl minte în legătură cu impactul sancţiunilor asupra economiei. Și dacă el primește informaţia reală legată de starea proastă în care se află economia iraniană".

În afara sancţiunilor economice aflate deja în vigoare, opţiunea radicală este aceea a unui atac militar. Mai mulţi politicieni sau oficiali de rang inferior americani sau israelieni au exprimat de-a lungul timpului dar și recent convingerea că nu este exclus un atac militar asupra facilităţilor nucleare ale Iranului.

Iranul a început însă de ieri cel mai mare exerciţiu de apărare aeriană. Manevrele militare au ca obiectiv testarea capacităţii ţării de a respinge atacuri aeriene. Site-ul postului iranian de limbă engleză Press TV a informat că timp de 5 zile vor fi executate exerciţii în apropierea facilităţilor nucleare. În cadrul lor vor fi testate rachete cu rază lungă de acţiune. Un comandant al Gărzilor Revoluţionare a afirmat că forţele de infanterie vor face și ele exerciţii în apropierea unităţilor nucleare „exact ca într-o luptă reală".

Atât dezvoltarea tehnologică nucleară cât și exerciţiile militare sunt prezentate de autorităţile de la Teheran ca pur defensive. Iranul rămâne sub sancţiuni economice în timp ce își dezvoltă capacitatea de îmbogăţire a uraniului.