Rusia şi SUA înarmează conflictul din Siria

887

În timp ce Rusia a crescut vânzările de armament către regimul lui Assa, în ciuda revoltelor şi acuzaţiilor internaţionale, Statele Unite încep să îşi pună problema înarmării opoziţiei siriene.

Ieri forţele armate ale guvernului sirian au mai ucis cel puţin 100 de oameni din Homs şi alte sate din provincia Idlib, lângă Turcia. Crucea Roşie a cerut prin Comitetul Internaţional atât autorităţilor cât şi rebelilor să înceteze focul pentru ca echipajele de salvare să poată pătrunde în zonele puternic afectate, precum Homs, informează Reuters.

În ciuda eforturilor internaţionale de a găsi o soluţie pentru războiul civil din Siria, Rusia îşi creşte vânzările de armament, în ciuda acuzaţiilor că îl ajută pe Assad să rămână la putere. Soldaţii rebeli şi un oficial sirian susţin că comerţul cu arme de dimensiuni mici între Rusia şi Damasc este în creştere, iar guvernul sirian şi-ar fi dublat bugetul militar în 2011 pentru a le plăti, conform Reuters. Rusia neagă acuzaţiile.

Analiştii sirieni susţin că Siria primeşte mult armament şi de la Iran care „înoată în armament chinezesc, copii sovietice iefitne şi arme pseudo-indigene", relatează Reuters. Ministrul de afaceri externe chinez a negat că Beijing trimite arme Siriei prin Iran.

În aceste circumstanţe influentul senator republican Jonh McCain a propus să fie furnizate arme opoziţiei siriene „pentru a se apăra" de forţele subordonate preşedintelui Assad. Departamentul de Stat american nu agrează foarte mult această idee, dar nici nu o exclude în totalitate.