Sudan: Un nou capitol al istoriei

96

Preşedintele american Barack Obama a salutat debutul referendumului istoric pentru segregarea Sudanului, între nordul musulman şi sudul creştin. „Este un nou capitol al istoriei", a declarat Obama.

„După 50 de ani de războaie civile care au ucis 2.000.000 de oameni şi care au transformat în refugiaţi alte câteva milioane, aceasta este ocazia favorabilă pentru oamenii din Sudanul de Sud", a mai precizat preşedintele SUA, conform BBC.

Analiştii şi oficialii de la Khartoum prevăd o victorie a secesioniştilor, fapt ce ar conduce la apariţia unui nou stat african în luna iulie.

Zeci de mii de sudanezi s-au prezentat, ieri, în prima zi de vot, la urne. Votul va dura o săptămână şi va decide dacă cea mai mare ţară a continentului african va fi împărţită în două. Datorită faptului că mulţi dintre alegători sunt analfabeţi, buletinele de vot conţin şi semne grafice: o palmă deschisă pentru separare şi o strângere de mână pentru menţinerea unităţii.

Aproximativ 4.000.000 de alegători din partea de sud a Sudanului sunt aşteptaţi la urne. Pentru aprobarea secesiunii este necesară majoritatea simplă a voturilor dar, pentru validarea opţiunii de menţinere a unităţii ţării, este necesar votul a cel puţin 60% dintre alegătorii înscrişi în listele electorale, conform Mediafax.