Ungaria: mobilizare fără precedent din cauza noii Constituţii (FOTO)

146

Zeci de mii de oameni au protestat luni în faţa Operei din Budapesta, unde preşedintele Pal Schmitt și membri ai guvernului soseau la ceremonia organizată cu ocazia intrării în vigoare a noii Constituţii.

Zeci de mii de oameni (între 70.000 – 100.000) au protestat luni în faţa Operei din Budapesta, unde preşedintele Pal Schmitt și membri ai guvernului soseau la ceremonia organizată cu ocazia intrării în vigoare a noii Constituţii.

Mulţimea scanda, fluiera și flutura pancarde pe care scria „Destul!", „Dictatura lui Orban!", „Orbanistan!" în faţa Operei în timp ce premierul, denumit de mulţi „Viktator", sărbătoarea înăuntru.

Activiștii opoziţiei și grupările de drepturi civile consideră că Orban și partidul său, Fidesz, care menţine o majoritate de două treimi în Parlament, au pus în vigoare legi care erodează sistemul democratic și înclină balanţa puterii prin control politic asupra Justiţiei, Băncii Centrale, grupurilor religioase și instituţiilor mass-media.

În timp ce guvernul vede noua Constituţie ca un pas final pentru completarea tranziţiei de la communism la democraţie, începută în 1989, opoziţia consideră că forţează o privire conservatoare asupra întregii ţări, care va dăuna poticii externe a Ungariei.

Surse: AP, Reuters