WikiLeaks: Guvernele îşi spionează cetăţenii

15

Guvernele lumii își spionează propriii cetăţeni prin intermediul tehnologiilor de comunicare. Asta susţine gruparea WikiLeaks, care a anunţat că își reia activitatea suspendată temporar din cauza lipsei de fonduri.

„Publicăm astăzi peste 287 de dosare care arată realitatea unei industrii de supraveghere la scară mare – o industrie care vinde echipamente atât democraţiilor, cât şi dictaturilor pentru a spiona populaţii întregi (…) Companii care oferă tehnică de supraveghere, precum SS8 din SUA, Hacking Team din Italia şi Vupen din Franţa au produs viruşi care infectau calculatoarele şi telefoanele (inclusiv iPhone, Blackberry şi Android), preluau controlul asupra aparatului şi înregistrau fiecare utilizare şi mişcare, chiar şi sunetele şi imaginile din camera în care se afla utilizatorul", a declarat Julian Assange, fondatorul WikiLeaks.

Documentele menţionate de WikiLeaks în cadrul conferinţei de presă de la Londra arată cum anume reuşesc guvernele să supravegheze persoanele prin intermediul telefoanelor mobile, al conturilor de e-mail şi al urmelor lăsate pe Internet.

Sursa: Mediafax