Misionar creștin, ucis de membrii unui trib din India

843

John Allen Chau, un misionar creștin în vârstă de 27 de ani, a fost ucis de un trib de vânători de pe o insulă izolată din arhipelagul indian Andaman. Potrivit poliţiei, Chau, paramedic de meserie, mai vizitase în trecut insulele Andaman și Nicobar.

Tribul sentinelez este considerat cel mai izolat și cel mai vechi trib din lume. Se estimează că pe insula Sentinel de Nord mai sunt până la 150 de membri, iar dezvoltarea tribului este încă undeva pe la nivelul epocii de piatră.

Se pare că Chau manifestase o puternică dorinţă de a se întâlni cu populaţia sentineleză și de a predica pe insulă pentru a-i converti pe băștinași la creștinism. Aventurier și explorator înfocat, tânărul nu a ţinut cont că incursiunea sa este ilegală și, ajutat de niște pescari de-ai locului, a ajuns în vecinătatea insulei, de unde s-a urcat într-o canoe și s-a îndreptat spre ea de unul singur. Intenţiona să dăruiască tribului o minge de forbal, o sfoară pentru undiţe și o foarfecă.

Potrivit anchetatorilor, în momentul în care tânărul a pus piciorul pe insulă, unde accesul străinilor era complet interzis, acesta a devenit ţinta unei ploi de săgeţi. „A fost atacat cu săgeţi, dar a continuat să înainteze. Pescarii i-au văzut pe băștinași cum i-au legat o frânghie în jurul gâtului și l-au târât de acolo. (…) Trupul său a fost văzut de pescarii care s-au întors a doua zi, dar nu a putut fi recuperat”, se arată în raportul poliţiei.

Familia a vorbit despre tânărul misionar în termeni foarte calzi: „L-a iubit pe Dumnezeu, a iubit viaţa, i-a ajutat pe cei în nevoie și a avut doar dragoste pentru poporul sentinelez. Noi îi iertăm pe cei responsabili de moartea lui”. Familia a cerut de asemenea respectarea dorinţei tânărului, care a lăsat un bilet în care spunea că în eventualitatea morţii sale, responsabilii să nu fie urmăriţi penal și puși sub acuzare. Cei șapte pescari care l-au transportat pe misionar în apropierea insulei au fost însă arestaţi.

„Ocupaţia colonială britanică a Insulelor Andaman a decimat triburile care locuiau acolo, ștergând de pe faţa pământului mii de oameni, iar în prezent doar o mică parte din populaţia de altădată mai supravieţuiește, așa că frica de contactul cu exteriorul este foarte ușor de înţeles”, a declarat Stephen Corry, directorul organizaţiei Survival International, care militează pentru protejarea populaţiilor primitive.

Un caz similar a fost înregistrat în 2006, când doi pescari a căror barcă a eșuat pe insula Sentinel de Nord au fost uciși. Garda de coastă indiană a trimis atunci un elicopter pentru a recupera trupurile celor doi, însă aparatul de zbor a fost întâmpinat cu săgeţi, iar corpurile celor doi nu au mai putut fi recuperate.