Esenţiale azi, 22 noiembrie

80

Guvernul rectifică din nou bugetul

Proiectul celei de-a doua rectificări bugetare a fost elaborat recent de Guvern, iar ţinta de deficit bugetar este de 2,97% din PIB. În noua rectificare bugetară cheltuielile au crescut mai mult decât veniturile. Astfel, guvernul a luat bani de la infrastructură, cercetare și educaţie și a alocat mai mult la salarii și dobânzi.

S-a ieftinit benzina

În urma scăderii din ultima perioadă, cu aproape 13%, a preţurilor la petrol la nivel internaţional, carburanţii s-au ieftinit cu 7% în mai puţin de o lună. Marţi, preţul petrolului a ajuns la cel mai scăzut nivel din acest an. Potrivit analiștilor, tendinţa de ieftinire a combustibililor va continua și în perioada următoare atât din cauza evoluţiei negative a pieţei, cât și a îngrijorărilor legate de încetinirea creșterii economiei globale.

CE cere reducerea deficitului bugetar

Bruxelles-ul a cerut României ca în anul 2019 să reducă deficitul bugetar cu cel puţin 1% din PIB, adică cu aproape o treime din deficitul bugetar estimat de guvern anul acesta. Ţara noastră a trimis Comisiei Europene propunerile de măsuri, printre care îngheţarea salariilor și menţinerea unui număr constant de angajaţi în sectorul public. Însă o reducere majoră a deficitului bugetar este echivalentă cu măsuri de austeritate mai substanţiale, precum majorarea de taxe.

România este pregătită pentru președinţia Consiliului European

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a menţionat că, din punctul său de vedere, România este pregătită să preia președinţia Consiliului European, însă a avertizat cu privire la lupta împotriva corupţiei, care în ţara noastră este o „problemă culturală”. Oficialii de la Bruxelles au fost miercuri în ţara noastră, unde au avut întâlniri cu prim-ministrul Viorica Dăncilă și cu președintele Klaus Iohannis.

Persoanele cu HIV/SIDA ar putea rămâne fără medicamente

Premierul Viorica Dăncilă a primit miercuri o scrisoare de la 13 organizaţii din România și din Europa, în care acestea avertizau cu privire la lipsa de medicamente pentru persoanele cu HIV/SIDA. În prezent, stocurile sunt extrem de scăzute, iar cei peste 20.000 de pacienţi riscă să nu își poată asigura medicaţia, se precizează într-un comunicat de presă al organizaţiilor. În prezent, există spitale unde stocurile au fost epuizate deja. De zece ani încoace, România nu mai are o Strategie Naţională HIV şi o Strategie Naţională privind Sănătatea şi Drepturile Sexuale şi Reproductive, se mai arată în comunicat.

Polonia revizuiește măsuri considerate antidemocratice

În urma sancţionărilor dure din partea Uniunii Europene, Partidul Lege și Justiţie, aflat la conducerea Poloniei, a propus miercuri un amendament legislativ cu privire la reformele Curţii Supreme, care au fost contestate de Uniunea Europeană. În urma deciziilor din iulie ale guvernului polonez, judecători importanţi ai Curţii erau forţaţi să se pensioneze mai devreme, partidul aflat la guvernare motivând că modificările sunt necesare pentru a face tribunalele mai eficiente. Actualul amendament prevede că judecătorii care au fost retrași își pot continua activitatea, chiar dacă pensionarea rămâne validă.

UE demarează proceduri disciplinare împotriva Italiei

Bugetul Italiei pe 2019 a fost respins miercuri de către Comisia Europeană, întrucât contravine reglementărilor fiscale ale UE, însă oficialii de la Roma au declarat că nu plănuiesc să își modifice planurile. Drept urmare, Comisia Europeană a lansat procedura pentru deficit excesiv, din cauza faptului că imensa datorie publică a Italiei nu va fi redusă, aşa cum cer reglementările UE. Procedura poate avea drept consecinţă sancţiuni financiare echivalente cu 0,2% din PIB, adică aproximativ 3,4 miliarde de euro. Această măsură ar trebui însă să fie aprobată de celelalte state membre. Datoria Italiei depăşeşte în prezent 130% din PIB şi este a doua cea mai ridicată din zona euro, după cea a Greciei.

A crescut rata criminalităţii în Canada

În Canada, rata criminalităţii a crescut cu 7% în 2017, iar decesele provocate de atacurile armate au fost cele mai ridicate ca număr din ultimii 25 de ani. Poliţia a raportat 660 de victime ale omuciderilor, cu 48 mai multe decât în 2016. Rata criminalităţii a fost de 1,8 victime la 100.000 de persoane, cel mai înalt nivel din 2009 până în prezent. Prin comparaţie, datele FBI arată că rata criminalităţii în SUA a fost de 5,4 victime la 100.000 de persoane în 2017. Pe fondul creșterii violenţei, guvernul federal al Canadei, care susţine că multe arme sunt introduse în mod ilegal în Canada din Statele Unite, a introdus la începutul acestui an o lege care prevede o evidenţă și verificare mai strictă a comercianţilor de arme cu amănuntul.

Activiști trataţi inuman în Arabia Saudită

Arabia Saudită a reţinut la începutul acestui an zeci de activiști care militau pentru drepturile femeii. Doar în luna mai, nu mai puţin de 15 activiști proeminenţi au fost arestaţi și acuzaţi de trădare și de faptul că au creat o „celulă teroristă” împreună cu agenţi străini. Amnesty International acuză guvernul saudit de rele tratamente, printre care hărţuire sexuală, electrocutări și biciuiri la închisoarea din Dhahban, unde mulţi activiști pentru drepturile omului au fost ţinuţi luni de zile. Unii dintre deţinuţi au fost atât de răniţi încât nu mai pot să se deplaseze sau să stea în picioare.

Criză de medicamente pentru copiii bolnavi de HIV din Africa

După ce s-au angajat să deschidă biserici și moschei pentru copiii cu HIV și tuberculoză, liderii creștini și musulmani din Kenya au cerut marţi companiilor farmaceutice globale să producă mai multe medicamente pentru copiii afectaţi de aceste boli. „Medicamentele pentru copii sunt necesare, aș spune foarte urgent. (…) Îndemnăm companiile din industria farmaceutică care nu au demarat producţia de astfel de medicamente să înceapă să facă acest lucru”, a declarat episcopul John Warari Wakabu, iar șeicul Ali Juma a declarat că „există deja unele comprimate, însă multe dintre ele sunt dificil de administrat. Formulele de sirop ar fi mult mai bine primite.”

Facebook a angajat o firmă care să îl studieze pe George Soros

Unul dintre managerii de top ai Facebook a admis că a angajat o firmă de relaţii publice republicană, Definers Public Affairs, care a iniţiat o campanie cu scopul inducerii ideii că omul de afaceri George Soros ar fi cel care coordonează criticile la adresa reţelei de socializare. Potrivit presei internaţionale, firma de relaţii publice a „presat” reporterii să exploreze „legăturile financiare dntre familia şi organizaţiile filantropice ale lui Soros” şi grupuri care critică Facebook.

Pastor creștin, condamnat la închisoare în China

Pastorul creștin John Sanqiang Cao a fost condamnat la șapte ani de închisoare, acuzat fiind de introducerea de Biblii în China. El a lucrat în China Centrală și de Sud pentru mai mult de 20 de ani, contribuind la deschiderea școlilor biblice. Acesta s-a implicat în acordarea de ajutoare umanitare și a contribuit la construirea a circa 16 școli care deservesc aproximativ 2.000 de studenţi.