Numărul nașterilor prin cezariană s-a dublat

287

Numărul nașterilor prin cezariană aproape s-a dublat la nivel global începând cu anul 2000, ajungând astăzi la 21% din totalul nașterilor. În America de Nord și în alte 14 ţări, procentul a ajuns la 40%. Procentul considerat normal din punct de vedere medical este între 10% și 15% din totalul nașterilor.

Așa arată datele celor mai recente trei studii din domeniu, pentru care cercetătorii au utilizat informaţii din bazele de date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și UNICEF, aferente unui număr de 169 de ţări. Un studiu a abordat disparităţile din întreaga lume. Un al doilea studiu s-a referit la efectele negative ale preferinţei excesive și nefolositoare pentru operaţia cezariană, iar al treilea a avut în vedere limitarea accesului la această opţiune. Cele trei studii au fost prezentate la o reuniune a Federaţiei Internaţionale de Ginecologie și Obstetrică, din Rio de Janeiro, Brazilia.

Medicii susţin că, atunci când apar complicaţii, operaţiile de cezariană pot salva viaţa atât a mamelor, cât și a copiilor lor. Cu toate acestea, intervenţia nu este lipsită de riscuri și poate determina apariţia altor probleme la nașterile viitoare. „Preferinţa tot mai mare pentru nașterea prin cezariană din motive nemedicale este îngrijorătoare tocmai din cauza riscurilor pe care le presupune intervenţia”, a declarat dr. Marleen Temmerman, autoarea principală a celor trei studii publicate pe 11 octombrie în jurnalul The Lancet.

La nivel mondial, nașterile prin cezariană au crescut cu aproape 4% pe an, între 2000 și 2015, au arătat cercetătorii. Acest lucru înseamnă 16 milioane de copi născuţi prin cezariană din cei 132 de milioane de născuţi vii în anul 2000, comparativ cu 30 de milioane de copii născuţi prin cezariană din cei 141 de milioane de născuţi vii în 2015. În România, 4 din 10 femei nasc prin cezariană, aspect ce poziţionează ţara noastră pe locul al treilea în Europa în această privinţă.

Cea mai rapidă creștere, de 6%, a avut loc în Asia de Sud, unde cezariana nici măcar nu era o opţiune până în anul 2000. Un exces de nașteri prin cezariană a fost înregistrat și în America de Nord, Europa de Vest, America Latină și Caraibe, unde ratele au crescut cu aproximativ 2% pe an în perioada în care s-au desfășurat studiile. Cincisprezece naţiuni, inclusiv Mexic și Cuba, au avut peste 40% nașteri prin cezariană. Oamenii de știinţă trag un semnal de alarmă asupra costurilor ridicate a nașterilor prin cezariană din aceste ţări cu venituri mici. Potrivit experţilor, costurile ar trebui să fie mai accesibile în situaţiile când se impun astfel de intervenţii, dar cezariana ar trebui să se facă numai când este o indicaţie medicală, nu la cerere.

Deși unele femei aleg nașterea prin cezariană deoarece le permite să evite durerea și timpul incert al travaliului natural, cezariana este necesară din punct de vedere medical atunci când apar complicaţii, cum ar fi sângerarea, tensiunea arterială crescută sau atunci când copilul se află într-o poziţie anormală în uter, iar nașterea naturală ar periclita viaţa mamei sau a copilului.

Experţii din domeniul sănătăţii avertizează cu privire la riscurile la care se supun femeile care optează pentru operaţia de cezariană. Acestea pot include vărsături, cefalee, infecţii ale inciziei, traume suferite de copil în timpul nașterii, imaturitatea pulmonară a bebelușului (în cazul în care a existat un calcul greșit al datei de naștere) și, în cazuri foarte rare, moartea mamei.

Există și riscuri care pot apărea la mai mult timp după nașterea prin cezariană, și anume ruperea cicatricei uterine la o naștere viitoare sau alte afecţiuni ale placentei. În plus, după o cezariană, procesul de refacere durează mai mult decât după o naștere naturală.