Atacând Iranul: Israel cumpără aerodrom în Azerbaidjan

22

Relaţiile dintre Statele Unite, Israel şi Iran au devenit mai tensionate în această săptămână, după ce un articol din Foreign Policy susţine că Israelul este în curs de dezvoltare a unui „teren de operaţiuni secret" în curtea vecinului din nord al Iranului, Azerbaidjan, pentru un posibil atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene.

Citând sub anonimat diplomaţi americani şi oficiali militari din serviciile de informaţii, articolul afirmă că „recent Israelul a primit acces la bazele aeriene de la frontiera de nord a Iranului."

„Israelienii au cumpărat un aeroport", spune un oficial din administraţia Obama, „şi aerodromul se numeşte Azerbaidjan."

„Cred că această scurgere de informaţii face parte din campania administraţiei împotriva unui atac israelian," a declarat fostul diplomat american John Bolton pentru Fox News.

„În mod clar, aceasta este o scurgere orchestrată de administraţie", a spus domnul Bolton, adăugând că „este fără precedent să faci public acest tip de informaţii cu privire la unul din proprii tăi aliaţi."

Provocarea pentru Israel în planificarea unui atac este distanţa prea lungă până la ţinte pentru avioanele de luptă F-15 şi F-16. Bazele din apropierea Azerbaidjanului ar putea fi utilizate pentru debarcare şi realimentare după fiecare atac, permiţând avioanelor israeliene să transporte mai mult armament.

Astfel de aerodromuri, pot fi de asemenea, un punct de aşteptare pentru elicopterele folosite în misiuni de căutare-salvare, care ar putea fi necesare pentru recuperarea piloţilor israelieni doborâţi. De asemenea, ar putea fi folosite pentru a lansa avioane teleghidate pentru evaluarea pagubelor după fiecare atac.

Israel şi Azerbaidjan au dezvoltat o relaţie economică militară de-a lungul anilor. Israel cumpără petrol din Azerbaidjan, şi Azerbaidjan, recent, a fost de acord să cumpere echipament militar israelian în valoare de 1,6 miliarde de dolari.