Israelul, prima ţară din Orientul Mijlociu vizibilă cu Google Street View

52

După luni de consultări cu oficiali ai securităţii israeliene, Google a reușit să își lanseze serviciul Street View în cele mai mari trei orașe ale ţării, informează USA Today.

Serviciul oferă imagini de zi cu zi din zonele contestate și din siturile religioase ale Ţării Sfinte. Din cauza unor chestiuni de securitate, zonele din preajma unor situri sensibile, precum centrele militare din Tel Aviv și rezidenţa prim-ministrului din Ierusalim sunt prezentate înceţoșat.

Google Street View este disponibil în peste 30 de ţări, însă Israelul a refuzat să acorde permisiunea de a folosi imagini din ţară, de teamă ca acestea să nu fie folosite de teroriști. De exemplu, grupul militant Islamic Jihad, din Gaza, s-a lăudat că ar fi folosit Google Earth pentru a direcţiona bombe către Israel.

În august, anul trecut, după ce un grup ministerial s-a întâlnit, în mai multe rânduri, pentru a trasa direcţiile de securitate, Israelul a anunţat că a ajuns la un acord cu Google. Serviciul s-a lansat tacit săptămâna trecută și a fost dezvăluit oficial duminică. Imaginile au fost obţinute cu ajutorul unor camere specializate montate pe autovehicule.

Israelul este prima ţară din Orientul Mijlociu care expune imagini cu străzile și orașele sale online. Muzeul Naţional Irakian este, și acesta, vizibil prin Google Street View.