VIDEO: De Ziua Pământului, un film ambiţios ia pulsul lumii

121

În fiecare an, pe 22 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Pământului (Earth Day), ziua în care s-a născut mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător, proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu.

În octombrie 2010, doi americani au avut o idee inedită de a sărbători această zi. Ei au rugat oameni din fiecare ţară de pe glob să filmeze ceva ce au văzut în acea zi şi să le trimită materialul.

Cu ajutor diplomatic de la Naţiunile Unite, Ruddick şi Brandon, au primit mai mult de 3.000 de ore pe film, în mai mult de 70 de limbi, de la 19.000 de oameni.

După un an şi jumătate de tradus şi editat, filmul lor, One Day on Earth, şi-a făcut debutul în mai mult de 160 de ţări. De atunci au hotărât să facă din film, un proiect anual.

Parteneriatul cu ONU, stabilit până în 2015, i-a ajutat să obţină acces în ţări unde altfel nu ar fi avut cum să ajungă. Filmul de 105 minute include scene din Coreea de Nord, Africa de Nord, Sudan, Tunisia prinsă în mijlocul revoltelor din 2010, scene pe care nu le-ar fi putut obţine fără parteneriate cu mai mult de 60 de ONG-uri, printre care şi Human Rights Watch.

„Noi construim o comunitate în jurul acestui film. Va fi interesant să vedem cum se schimbă vizual politica şi afacerile globale, de la an la an, pe ecran, " spune Litman.