Israelul se întoarce împotriva refugiaţilor africani

99

Printr-o întorsătură ironică, în oraşul cel mai tolerant din Israel, au izbucnit, noaptea trecută, revolte violente împotriva imigranţilor africani, violenţe care au dat naştere unor comparaţii cu atacurile asupra comunităţilor evreieşti europene, din secolele XIX şi XX.

Într-o întorsătură ironică, în oraşul cel mai tolerant din Israel, au izbucnit, noaptea trecută, revolte violente împotriva imigranţilor africani, violenţe care au dat naştere unor comparaţii cu atacurile asupra comunităţilor evreieşti europene, din secolele XIX şi XX.

În ultimii cinci ani, zeci de mii de refugiaţi africani s-au instalat în Israel, în special în Tel Aviv. Prezenţa lor a alimentat o dilemă morală şi politică. Deşi din memoria colectivă a evreilor nu s-a şters statutul de refugiat, temerile actuale pentru economia statului şi majoritatea evreiască par să câştige teren.

„Aici este Israel, o ţară de refugiaţi care s-au adunat din toată lumea după ce au suferit sute de ani de persecuţie rasială, discriminare, ură oarbă, pogromuri şi lagăre de concentrare”, a declarat jurnalistul Shai Golden, în ziarul Maariv. „Acum vin membrii din generaţia a treia, după restaurarea acestei naţiuni, şi se strâng împotriva unor refugiaţi din cauza culorii pielii lor, din cauza grijii pentru economie şi societate şi se comportă exact cum s-au comportat oamenii din ţările gazdă în care se aflau părinţii şi bunicii lor”, citează CSMonitor.

Noaptea trecută, în districtul clasei muncitoare din Tel Aviv, aproximativ 1.000 de israelieni au protestat pentru expulzarea africanilor, au spart geamurile maşinilor cu africani în interior, au jefuit magazine şi s-au bătut. Deşi câţiva parlamentari au spus că africanii sunt ca şi „cancerul”, premierul Benjamin Netanyahu a condamnat, astăzi, violenţa şi comentariile lor, spunând că Israelul trebuie să se ocupe de problemă în mod „responsabil”.

Migranţii africani care trec ilegal în Israel din Egipt caută refugiu, dar au fost abandonaţi într-o stare de confuzie juridică, în timp ce autorităţile israeliene se abţin de la deportarea lor, dar nici nu vor să le acorde permise de muncă sau statut de rezidenţi.