Marş la Ierusalim pentru eliberarea Palestinei

58

Vineri va avea loc un marş pentru eliberarea Ierusalimului de sub „ocupaţia ilegală Sionistă", o expresie care se referă la tot teritoriul „ocupat" al Palestinei.

Marşul este organizat şi sponsorizat de Arabia Saudită, Iran, Pakistan, Frăţia Musulmană din Marea Britanie, Mişcarea Eliberarea Fâşiei Gaza şi diferite organizaţii anti-semite, cu scopul de a „pune capăt politicile sioniste de aparteid, curăţare etnică şi iudaizare a capitalei statului Israel", relatează site-ul evenimentului.

În plus, organizatorii se declară apărătorii poporului palestinian şi argumentează că niciun document oficial nu afirmă că Ierusalimul este capitala unui singur popor.

Forţele Apărării israeliene se pregătesc şi ele pentru marşul de vineri, având deja experienţa marşului din iunie anul trecut, de la comemorarea „Nakba". Nakba este un cuvânt arab care înseamnă „catastrofă" şi se referă la instituirea statului Israel modern.

Violenţele de anul trecut s-au soldat cu 13 morţi, scenario pe care mulţi îş iau în considerare şi anul acesta, ţinând cont că organizatorii aşteaptă ca la marş să participe peste 2.000.000 de persoane.