Relaţiile dintre SUA şi Israel se deteriorează

122

Relaţiile Israelului cu SUA se deteriorează, motiv pentru care statul evreu are nevoie de alţi aliaţi cu interese comune. Aceasta a fost declaraţia pe care Avigdor Lieberman, șeful diplomaţiei israeliene, a făcut-o cu ocazia unui seminar public desfășurat recent în orașul israelian Sderot.

SUA se confruntă cu numeroase probleme, cum ar fi cele economice şi cele cu regimul din Coreea de Nord, cele cu Pakistanul, Afganistanul, Iranul, Siria, Egipt şi China. În acest context, Lieberman se întreabă care este poziţia Israelului pe scena internaţională, dat fiind faptul că se pare că cele două ţări, SUA şi Israel, nu mai au obiective comune, notează ro.stiri.yahoo.com.

Zilele trecute, publicaţia The Sunday Times a dezvăluit că Israelul şi Arabia Saudită cooperează pentru elaborarea unor planuri de atacare a instalaţiilor nucleare iraniene, în cazul în care Grupul P5+1, marile puteri ale lumii, nu vor încheia un acord satisfăcător cu Iranul, în ceea ce priveşte programul lor nuclear. Se pare că Israelul caută aliaţi împotriva ameninţării nucleare iraniene, mai ales în contextul în care, potrivit guvernului israelian, se pregăteşte un acord nesatisfăcător cu Teheranul.

La începutul lunii noiembrie, Grupul P5+1, compus din SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia şi Germania, s-a întâlnit la Geneva cu reprezentanţii Iranului, la o rundă de negocieri, care nu a dat niciun rezultat. Miercuri, 20 noiembrie, s-au reluat negocierile şi se pare că se va ajunge la un acord în curând.

Israelul, SUA şi UE suspectează Iranul că sub pretextul dezvoltării unui program nuclear civil se ascunde încercarea de a fabrica arme nucleare, acuzaţii pe care Teheranul le respinge. Totuşi Israelul a avertizat de mai multe ori că este dispus să lanseze atacuri preventive împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.