Studiu: Antisemitismul, în creștere în Europa

199

Aproximativ 76% dintre europenii care se declară evrei sunt de părere că, în ultimii cinci ani, antisemitismul din ţara în care locuiesc a crescut, iar un procent important dintre aceștia se tem că vor deveni victime ale abuzurilor verbale, dar și fizice, potrivit unui raport publicat de Agenţia Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA).

Studiul a fost desfășurat pe teritoriul a opt ţări din Uniunea Europeană: Belgia, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Suedia și Regatul Unit. La cercetare au participat peste 5.800 de persoane cu vârste de peste 16 ani care au declarat că sunt evrei și care au răspuns în perioada septembrie-octombrie, anul trecut, unor chestionare online cu privire la percepţiile și experienţele lor legate de antisemism.

Rezultatele au arătat că aproximativ 66% dintre respondenţi consideră că în ţara lor atitudinea ostilă faţă de evrei constituie o problemă. Aproape jumătate dintre participanţi (46%) se tem că vor deveni ţinta hărţuirii sau a insultelor deoarece sunt evrei, iar alţi 33% dintre respondenţi au declarat că le este frică de faptul că ar putea fi chiar abuzaţi psihic din această cauză. Mai mult, circa 26% dintre participanţi susţin că în ultimul an au fost victime ale atitudinii ostile împotriva evreilor, manifestate prin comentarii antisemite atât în persoană, cât și online, ori prin hărţuire la telefon, prin mesaje. La aceștia se adaugă aproximativ 4% dintre respondenţi care au declarat că în ultimele 12 luni au fost ameninţaţi cu acte de violenţă sau chiar au fost abuzaţi fizic și 3 procente care susţin că le-a fost vandalizată proprietatea personală din cauză că sunt evrei. Foarte puţini dintre cei care au căzut pradă acţiunilor antisemite au raportat aceste fapte. Circa 76% dintre cei care au fost hărţuiţi și 64% dintre persoanele care au fost ameninţate cu violenţa sau au fost abuzate fizic din cauza apartenenţei etnice sau religioase au preferat să păstreze tăcerea în legătură cu atitudinile ostile cărora le-au căzut victime.

De asemenea, în jur de 23% dintre intervievaţi susţin că s-au simţit discriminaţi în ultimul an din cauza faptului că sunt evrei, iar cele mai multe astfel de episoade au fost înregistrate la locul de muncă. Totodată, tendinţa de creștere a antisemismului a putut fi observată și pe internet. Circa 73% dintre respondenţi sunt de părere că atitudinea ostilă în mediul online a devenit tot mai pronunţată în ultimii cinci ani.

Cercetarea a curprins și România, însă pentru că numărul respondenţilor a fost foarte mic, doar 67 de participanţi, rezultatele obţinute au fost redactate separat. Tendinţa vizibilă din rezultate este la fel de îngrijorătoare. Astfel, jumătate dintre românii evrei cred că antisemitismul a crescut în ultimii cinci ani în ţara noastră. Un sfert dintre respondenţi susţin că în ultimul an au fost abuzaţi verbal din cauza religiei sau etniei lor. Circa 30% dintre respondenţii români se tem că vor fi insultaţi pentru că sunt evrei în următorul an. De asemenea, unul din cinci evrei români s-a confruntat cu discriminarea pe fondul etniei lui. Mai puţin de jumătate dintre aceștia (43%) știau de existenţa legii care interzice discriminarea evreilor în varii circumstanţe (de exemplu, la angajare), iar 63% dintre respondenţi știau că legea interzice actele de ură și violenţă îndreptate spre evrei.