Turcia acuză Israelul de “terorism de stat”

58

"Israelul nu poate face compromisuri în privinţa securităţii sale," a declarat de la tribuna ONU Daniel Carmon, viceambasadorul israelian la Naţiunile Unite. Chemat pentru explicaţii, diplomatul a catalogat incidentul din noaptea de duminică spre luni ca un răspuns legitim al Israelului în faţa unei tentative de spargere a blocadei instituită de Israel asupra apelor din largul fâșiei Gaza.

    „Israelul nu poate face compromisuri în privinţa securităţii sale”, a declarat de la tribuna ONU Daniel Carmon, viceambasadorul israelian la Naţiunile Unite. Chemat pentru explicaţii, diplomatul a catalogat incidentul din noaptea de duminică spre luni ca un răspuns legitim al Israelului în faţa unei tentative de spargere a blocadei instituită de Israel asupra apelor din largul fâșiei Gaza.

    Un convoi de șase nave, autointitulat „Flotila Libertăţii", a fost organizat de două asociaţii umanitare cu sediul în Turcia și Gaza. Plecat din Cipru duminică după-amiaza, convoiul era încărcat cu 10.000 de tone de ajutoare umanitare, având la bord peste 700 de persoane, activiști propalestineni din 40 de ţări, inclusiv parlamentari din câteva ţări europene.

    Interceptat duminică seara de marina israeliană, convoiul a redus viteza în urma avertismentelor, însă a rămas în zonă. Ca urmare, un comando israelian a luat cu asalt prima navă a convoiului. „Ne-am pregătit de o misiune de poliţie pentru a face faţă violenţelor, dar ne-am confruntat cu o violenţă cu caracter terorist”, a declarat generalul Avi Benayahu, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

    Postul de televiziune Canal 10 din Israel a anunţat că membrii comandoului israelian au deschis focul după ce au fost atacaţi cu topoare şi cuţite de pasageri ai flotilei. „Am găsit arme la bordul navei, ce urmau a fi folosite contra soldaţilor," arăta viceministrul israelian de externe Danny Ayalon, spulberând ideea că acţiunea ar fi fost una complet pacifistă.

    Numărul victimelor este nesigur, însă se estimează între 10-20 de morţi, precum și 30 de răniţi. În tabăra israeliană se numără patru soldaţi răniţi.

    Teritoriul fâșiei Gaza este controlat de mișcarea islamistă Hamas. Din 2007 zona de coastă este considerată de Israel ca o zonă militară închisă. Marina a considerat că gestul flotilei este unul de spargere a blocadei, temându-se că pe viitor s-ar putea crea acolo un coridor de înarmare.

    Incidentul din Mediterană a dus la anularea vizitei la Washington a premierului israelian Benjamin Netanyahu, care s-a întors de urgenţă la Ierusalim. După incident, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, aflat în vizită în Iordania, declara că „actul Israelului contra activiştilor Flotila Libertăţii este un masacru". Franţa, Spania şi Marea Britanie au criticat „folosirea disproporţionată a forţei" de către Israel, iar UE a cerut „o anchetă completă". Turcia a catalogat incidentul drept „terorism de stat" cu „consecinţe ireparabile" asupra relaţiilor sale cu Israelul și a solicitat convocarea Consiliului de Securitate al ONU.

    Numeroase acţiuni de protest au loc în marile capitale ale lumii în faţa ambasadelor israeliene.