Fumatul va ucide un miliard de oameni

547

Tutunul este unul dintre cei mai periculoşi duşmani ai sănătăţii publice, cu mai mult de cinci milioane de victime anual, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La fiecare 6 secunde un om îşi pierde viaţa din cauza fumatului. Un deces din zece, la persoanele adulte, are drept cauză fumatul. Se estimează că aproximativ 50% dintre cei care folosesc tutunul vor muri din cauza unor boli provocate de fumat.

   

    În condiţiile în care consumul de tutun se menţine în trendul actual, numărul victimelor va ajunge în acest secol la un miliard de morţi. În secolul al XX-lea tutunul a ucis peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume. Moartea prematură a fumătorilor afectează viaţa propriilor familii, care rămân fără un sprijin important, creşte costurile sănătăţii şi reprezintă o piedică în calea progresului social.

    Două treimi din ţările lumii nu au nici măcar cele mai elementare informaţii privind consecinţele şi riscurile la care se supun consumatorii de tutun, precizează experţii OMS. Un sondaj realizat în China, în 2009, a arătat că doar 37% dintre fumători erau conştienţi de faptul că fumatul provoacă boli ale inimii. În schimb, mulţi dintre cei care sunt conştienţi de riscurile la care se expun, doresc să renunţe la fumat.

    Consilierea psihologică şi tratamentul medicamentos dublează şansele de reuşită ale persoanelor care încearcă să renunţe la tutun.

    Deşi se ştie că fumatul pasiv este la fel de nociv ca şi fumatul activ şi deşi există legi antifumat în locurile publice, doar 5,4% dintre oameni sunt protejaţi de legi naţionale împotriva fumatului. Doar 22 dintre cele mai populate 100 de oraşe ale lumii sunt protejate de astfel de legi. Jumătate dintre copii din întreaga lume respiră aer poluat de fumul de tutun. Peste 40% dintre copii au cel puţin un părinte care fumează. Potrivit unei statistici pentru anul 2004, 28% dintre decesele atribuite fumatului pasiv s-au înregistrat în rândul copiilor.

    Copiii săraci din ţările lumii a treia sunt angajaţi adeseori pe plantaţiile de tutun, pentru a-şi ajuta părinţii cu banii pe care îi câştigă. Aceşti copii sunt expuşi riscului de a contacta „boala tutunului verde" provocată de absorbţia nicotinei din frunzele ude de tutun în piele.

    Taxele pe tutun sunt cele mai eficiente arme în lupta împotriva fumatului, reducând consumul de tutun în special în rândul copiilor şi a populaţiei sărace. Creşterea taxelor care determină o creştere cu 10% a preţului de vânzare a tutunului înseamnă o reducere a consumului cu 4% în ţările dezvoltate, şi cu 8% în ţările sărace sau în curs de dezvoltare.

    Reclamele antifumat şi campaniile de avertizare contribuie, de asemenea, la o scădere a consumului pe fondul înţelegerii factorilor de risc.