Obama spune NU pentru un stat palestinian

41

Preşedintele Barack Obama a respins ideea recunoaşterii statului palestinian de către ONU. „Pacea nu va fi realizată prin declaraţii şi rezoluţii ale ONU. Dacă ar fi fost atât de simplu, s-ar fi făcut acest lucru până acum", a declarat liderul de la Casa Albă.

Obama a afirmat că încă mai crede în nevoia şi posibilitatea creării unui stat palestinian, dar că nu acesta este momentul şi nu aceasta este calea. Opinia exprimată de Obama este că statul palestinian trebuie să se nască în urma negocierilor dintre palestinieni şi israelieni în legătură cu problemele care îi separă şi îi menţine în conflict de mai multe decenii.

Preşedintele american a avut anterior o întâlnire cu premierul izraelian Benjamin Netanyahu, ocazie cu care a declarat că relaţiile dintre SUA şi Israel sunt imposibil de rupt.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas pare însă hotărât să ducă la capăt planul de a cere mâine, în cadrul Adunării Generale a ONU, recunoaşterea statului palestinian. La rândul său, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut ONU să acorde palestinienilor statutul de stat-observator, aşa cum este şi Vaticanul.

(Foto: nytimes.com)