Sfârșitul schismei ortodoxe în Etiopia

397

Punând capăt la 27 de ani de schismă, creștinii ortodocși etiopieni din ţara lor și din America au reunit cele două ramuri ale uneia dintre cele mai vechi biserici din lume. În mod straniu, contribuţia esenţială a venit din partea noului premier evanghelic al acestei naţiuni din Cornul Africii.

„Este imposibil să ne gândim la Etiopia fără a nu aminti Biserica Tewahedo Ortodoxă Etiopiană, care este atât mare, cât și sacră”, a declarat premierul Abiy Ahmed la ceremonia din 27 iulie, de la Washington.

Membră a Consiliului Mondial al Bisericilor, biserica Tewahedo a suferit o ruptură în 1991, ca urmare a manipulărilor politice. După ce Frontul Democrat Revoluţionar al Poporului Etiopian (EPRDF) a eliminat junta militară de la putere, patriarhul Abune Merkorios a fost forţat să renunţe la scaunul patriarhal.

Ulterior patriarhul a fugit în Statele Unite, unde disidenţii și diaspora etiopienilor au format o patriarhie rivală. Conform tradiţiei bisericești, poziţia este menţinută pe viaţă, au susţinut ei.

După reconciliere, patriarhul Merkorios se va întoarce în capitala Etiopiei, Addis Abeba, alături de patriarhul Mathias, care va păstra autoritatea administrativă. Cei doi vor fi onoraţi în egală măsură, iar numele celor doi vor fi amintite în rugăciune atâta timp cât ambii trăiesc, a consemnat OCP News Service, o reţea media ortodoxă.

Toate excomunicările reciproce vor fi ridicate, iar episcopii numiţi de sinoadele rivale își vor continua activitatea.

„Schisma nu aduce niciun beneficiu. (…) Unitatea poate face mai mult pentru biserică, pentru a întări pacea și dragostea în Etiopia”, a declarat Aba Efrem, din cadrul Bisericii Sfântul Marcos, pentru ziarul Ethiopian Herald.

Pacea și dragostea au stat și la baza acţiunilor prim-ministrului Ahmed, care, în cele doar patru luni de mandat, a răsturnat status quo-ul politic, punând capăt unui conflict de frontieră vechi de 20 de ani cu Eritreea. În plus a supravieţuit deja unei încercări de asasinat, a concediat generali controversaţi și a eliberat prizonierii politici.

„Avem o ţară înzestrată cu mari resurse, dar care suferă de foame de dragoste”, a declarat cel mai tânăr lider de stat african, în vârstă de 42 de ani. Fiul unui tată musulman și al mamei ortodoxe, Ahmed urmează învăţăturile protestantismului evanghelic.

După ce și-a finalizat doctoratul la Institutul pentru Studii de Pace și Securitate, la Universitatea din Addis Abeba, Ahmed a contribuit, ca membru al Parlamentului la acea dată, la reconcilierea dintre musulmani și creștini în orașul său natal Beshasha.

Încă din primele zile de după preluarea mandatului de prim-ministru, s-a întâlnit cu patriarhul Mathias pentru a-l asigura de sprijinul său în încercarea de a pune capăt schismei.

În Etiopia, aproximativ 44% din populaţie sunt ortodocși, în timp ce 19% sunt membri ai altor confesiuni creștine. Musulmanii reprezintă aproximativ o treime din populaţie.

Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo s-a format în anul 330 d.Hr. Cuvântul Tewahedo înseamnă „a fi făcut unul” și se referă la natura unificată – atât umană, cât și divină – a lui Iisus. Respinsă de Crezul Calcedonian din 451, recunoscută de protestanţi, catolici și ortodocși, Biserica Etiopiană a fost mult timp sub jurisdicţia ecleziastică a Bisericii Ortodoxe Copte, din Egipt. În 1959, a devenit independentă și și-a numit primul patriarh, iar acum, datorită intervenţiei intenţionate a unui evanghelic, membrii săi sunt uniţi din nou.

„Locuitorii din Etiopia sunt fericiţi, iar eu am simţit cu adevărat o mare bucurie. (…) Prin voia lui Dumnezeu, a venit această zi, cu implicarea de neuitat a prim-ministrului”, a declarat patriarhul Mathias.

Niciun articol de afișat