Esenţiale azi, 21 august

123

S-a găsit pistolul sustras de la femeia jandarm

Pistolul sustras pe data de 10 august în timpul manifestaţiilor din Piaţa Victoriei a fost găsit luni seara, în zona localităţii Petrechioaia, din judeţul Ilfov, a anunţat purtătorul de cuvând al Poliţiei Capitalei. Bărbatul suspectat că a furat pistolul femeii a fost arestat pentru 30 de zile pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Crește numărul de cazuri de rujeolă în Europa

De la începutul anului, cel puţin 37 de persoane au murit în Europa din cauza rujeolei, în timp ce numărul total de cazuri a crescut în primele șase luni la 41.000, în condiţiile în care anul trecut au fost înregistrate aproape 24.000 de cazuri în total. Ucraina este ţara în care s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri, iar în Franţa, Georgia, Grecia, Italia, Rusia și Serbia s-au consemnat peste 1.000 de îmbolnăviri per ţară. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a informat că rata redusă a vaccinărilor este principala cauză pentru această creștere accelerată.

Turiști morţi în Italia

Cel puţin opt turiști au murit, iar alţii au fost răniţi în urma creșterii rapide a nivelului apei unui râu într-un canion din regiunea Calabria, în sudul Italiei. Întrucât autorităţile nu știu exact câte persoane se aflau în momentul producerii incidentului, echipele de intervenţie continuă căutările în canion.

Potrivit MAE, autorităţile din Italia nu au notificat Consulatul General al României la Bari cu privire la prezenţa vreunui cetăţean român printre victime. MAE reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale oficiului consular: +39 080 548 1042; +39 080 546 1893; +39 080 548 4671; +39 080 546 1470.

Criza financiară din Grecia s-a încheiat oficial

Grecia și-a încheiat luni în mod oficial programul de salvgardare internaţional, după opt ani de împrumuturi masive și măsuri de austeritate. Finalizarea programului este o realizare majoră pentru Grecia, dar ţara încă lucrează la redobândirea stabilităţii economice. În acești ani, a primit împrumuturi de peste 300 de miliarde euro și a înregistrat progrese în sectorul financiar, care se află într-o poziţie mult mai puternică ca urmare a unor operaţiuni reuşite de recapitalizare cât și a implementării unei strategii de reducere a creditelor neperformante. Deși Grecia a început să revină la normalitate, totuși datoria publică este în continuare cea mai mare din zona euro, de aproximativ 180% din PIB.

Incendiu violent în apropierea Parisului

Un număr de 22 de persoane au fost rănite, dintre care cinci copii care se află în stare foarte gravă, în urma izbucnirii unui incendiu major duminică într-o imobil vechi, cu două etaje, într-un cartier din apropierea Parisului. La operaţiunile de salvare au participat aproximativ 100 de pompieri, care au reușit să stingă incendiul în două ore. Deocamdată, cauzele declanșării incendiului rămân necunoscute.

Atac armat la Londra

Trei persoane au fost împuşcate marţi seară în apropierea unei staţii de metrou din nordul Londrei. Autorităţile locale pun acest eveniment pe seama creșterii incidenţei violenţelor din ultimii trei ani. Răniţii nu au suferit răni care să le pună viaţa în pericol. Pentru moment nu se cunosc exact cauzele atacului, iar suspecţii nu au fost prinși. Potrivit poliţiei locale, evenimentul nu este de natură teroristă.

România, coșul de gunoi alimentar al Statelor Unite

România a importat în 2017 cantităţi semnificative de deșeuri alimentare, de peste opt ori mai mult decât în 2016, se arată într-o statistică a Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite. Conform raportului, ţara noastră a importat deşeuri alimentare în valoare totală de aproximativ 8,5 milioane de euro, de 13,4 ori mai mult decât în 2015. În același timp, ţara noastră se situează pe locul nouă în topul risipei de alimente în Europa, cu o cantitate de 6.000 de tone de mâncare aruncată zilnic.

Serie de cutremure puternice în Indonezia

În urma cutremurelor produse în ultimele trei săptămâni în Indonezia, peste 500 de persoane și-au pierdut viaţa. Cea mai afectată este insula Lombok, situată pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o intensă activitate seismică. Primul seism din ultima serie a avut magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter şi a provocat alunecări de teren, iar al doilea seism, survenit după circa 12 ore, a avut magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter și a provocat moartea a 10 persoane.

Marocul reintroduce serviciul militar

În Maroc a fost adoptat un proiect de lege care prevede reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru tineri, bărbaţi cât și femei, între 19 și 25 de ani, se arată într-un comunicat al Cabinetului Regal de la Rabat. Proiectul va intra în vigoare odată cu publicarea lui în monitorul oficial și va stabili beneficiile, drepturile și responsabilităţile participanţilor la serviciul militar, care se va efectua pe o perioadă obligatorie de 12 luni. Potrivit purtătorului de cuvânt al Palatului Regal, Abdelhak Lamrini, „serviciul militar îşi propune să promoveze patriotismul în rândul tinerilor”.

Tot mai mulţi venezueleni trec în Brazilia

În ciuda atacurilor de sâmbătă asupra unor tabere de imigranţi improvizate la frontieră, numărul venezuelenilor care intră în Brazilia este în creștere. Un purtător de cuvânt al armatei braziliene a declarat că aproximativ 900 de venezueleni erau așteptaţi să sosească luni în statul Roraima, o creștere majoră faţă de rata zilnică de intrare în ţară.

Numărul persoanelor care încearcă să ajungă în Brazilia declanșează însă tensiuni regionale, motiv pentru care forţe de securitate au fost deja trimise la graniţa cu Venezuela. În plus, oficialii din Roraima au cerut Curţii Supreme să oprească temporar intrarea migranţilor, motivând că serviciile sociale au fost copleșite de fluxul mare de persoane. Cu toate acestea, ministrul brazilian al securităţii, Sergio Etchegoyen, a declarat că închiderea frontierei ar fi un act ilegal.

Papa Francisc condamnă abuzul sexual asupra copiilor

Papa Francisc a condamnat abuzurile sexuale din cadrul Bisericii Catolice într-o scrisoare adresată celor 1,2 miliarde de catolici din toată lumea. În ea, papa descrie „durerea și suferinţa” victimelor ignorate pentru mult timp, abordează eșecurile în gestionarea problemei și cere iertare.

Scrisoarea vine după ce săptămâna trecută un mare juriu al SUA a raportat în mod detaliat despre abuzurile sexuale săvârșite în ultimele șapte decenii în diecezele catolice din statul Pennsylvania.

Autorii raportului au constatat că peste 1.000 de minori au fost abuzaţi de 300 de preoţi, în cazuri cunoscute superiorilor.

Scandalul turco-american capătă proporţii

Reprezentanţa diplomatică americană din Ankara a fost luni ţinta unui atac armat, ce a avut loc în contextul crizei dintre Washington şi Ankara. Mai mulţi indivizi aflaţi într-un vehicul în mișcare au tras focuri de armă spre ambasadă, dar din fericire nicio persoană nu a fost rănită. Oficialii din Ankara au anunţat că a fost deschisă o anchetă în acest caz.

Incidentul a survenit în contextul în care relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite sunt extrem de tensionate pe fondul problematicii pastorului american aflat în arest la domiciliu în Turcia. La începutul lunii, Donald Trump a anunţat dublarea taxelor vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu din Turcia, iar Turcia a răspuns prin dublarea taxelor pentru importurile la anumite produse americane, vizate fiind în special autoturismele, alcoolul şi tutunul.