Afghanistan, Iran și Pakistan – front împotriva terorismului

131

Sâmbătă 25 iunie a avut loc la Teheran un summit pentru combaterea terorismului la care au participat șase state.

Cu o zi înaintea summitului s-au întâlnit președinţii Afganistanului, Pakistanului și Iranului. În documentul semnat de cei trei președinţi se subliniază „decizia de a ne concentra pentru eliminarea extremismului, militantismului, terorismului dar și a interferenţei externe, care sunt în opoziţie cu spiritul Islamului, tradiţiile culturale pacifiste și interesul popoarelor". Nu a fost evitată nici problema drogurilor și a reţelelor de trafic transfrontaliere. Discuţiile vor continua pe diferite paliere, la nivelul miniștrilor de externe, de interne, de securitate și de economie pentru a pregăti o foaie de parcurs. Următorul summit al reprezentanţilor celor 3 state va avea loc la Islamabad la finalul anului.

În cadrul conferinţei liderul afgan a recunoscut că în ciuda tuturor eforturilor, terorismul se extinde și ameninţă Afganistanul și regiunea mai mult ca niciodată. Președintele pakistanez a criticat terorismul care încalcă orice valori umane sau divine, afirmând că „teroriștii nu au nicio religie". În schimb președintele iranian a criticat din nou SUA pentru faptul că s-a folosit de atacurile de la 11 septembrie pentru a trimite militari în zonă. Liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, a denunţat abuzul Occidentului în răspunsul dat problemei terorismului.

La summitul de sâmbătă au participat reprezentanţii a șase state: Iran, Pakistan, Afganistan, Irak, Sudan și Tadjikistan. Următoare conferinţă a celor 6 state va avea loc în Bagdad anul viitor, cu un secretariat permanent la Teheran. În timp ce diplomaţii dezbăteau probleme de terorism, un atentat avea loc în capitala afgană asupra unui spital, ucigând 60 de persoane. Summitul a venit și pe fondul anunţului președintelui american conform căruia 33.000 de militari vor fi retrași din Afganistan până la finalul verii viitoare.