Cum reușesc liderii musulmani să învingă fascinaţia pentru SI

498

Trei tinere britanice, de 15 și 16 ani, și-au părăsit familiile pe 17 februarie și au ajuns recent la un centru de antrenament al grupării Stat Islamic, în Siria. Aceste centre găzduiesc tineri și copii care sunt supuși unui antrenament fizic, militar, dar și unei educaţii ideologice fundamentaliste.

Conform grupului de activiști sirieni Raqqa is Being Slaughtered Silently, există două tipuri de programe de convertire, în funcţie de timpul pe care SI îl are la dispoziţie. După 45 de zile, respectiv 20 de zile de antrenament religios, tinerii sunt trimiși pentru trei luni, respectiv o lună de zile într-o tabără de antrenament militar. La sfârșitul acestor perioade, sunt trimiși direct pe câmpul de luptă. Gruparea spune că majoritatea tinerilor sunt uciși repede, pentru că nu au destulă experienţă, confom NYPost.

Deși sunt convinși că au un rol important în cauza SI, acești tineri nu sunt nimic mai mult decât carne de tun. Autorităţile statelor din care fug acești tineri, dar mai ales familiile acestora se confruntă cu această situaţie disperată, în care nu știu exact ce ar trebui să facă pentru a preveni astfel de idei.

Wesam Charkawi, din Australia, ţară în care recent doi tineri au fost împiedicaţi la aeroport să părăsească ţara, cu destinaţia „zone de conflict”, spune că liderii musulmani, printre care se numără și el, depun eforturi serioase pentru a distruge fascinaţia tinerilor pentru cauza SI. Charkawi spune că totul începe de la un sentiment de injustiţie, pe care tinerii sensibili îl resimt cel mai puternic. „Membrii comunităţii, și mai ales acești tineri, văd că există un standard dublu. Văd persecuţia musulmanilor peste tot în lume, în Palestina, în Africa, în Burma etc. Ei simt că musulmanii au fost abandonaţi și cred că este datoria lor să ajute”, citează The Guardian.

Cu toate acestea, ideea că tinerii stau la coadă pentru a fi radicalizaţi este un mit promovat de mass-media și de politicieni, spune Charkawi. Dar celor care flirtează cu ideea, liderii religioși sunt cei mai în măsură să le explice de ce acţiunile grupării islamice sunt greșite. În acest scop, textele din Coran sunt cele mai bune pentru a arăta că tradiţia islamică este una a păcii și a evitării violenţei, nu invers. „Cuvintele profetului au un efect semnificativ asupra gândirii lor. Când îi avertizez pe tineri în ce privește realitatea SI, fixaţia lor se disipează repede”, spune Charkawi.

Programele cu scop deradicalizant au însă puţină susţinere din partea statului, majoritatea funcţionând pe bază de voluntariat. Spre exemplu, în ultimele 7 luni, guvernul australian a implementat trei valuri de legislaţii antitero și a patra urmează. Agenţiile de securitate naţională și spionaj au primit un buget de 600 de milioane de dolari pentru următorii 4 ani. În schimb, doar 1 milion de euro a fost oferit comunităţii musulmane, în granturi a câte 50.000 de dolari, pe un an de zile, pentru organizaţii locale care să dezvolte programe pentru prevenirea radicalizării tinerilor.

Amha Abdo, care conduce Asociaţia Femeilor Musulmane, spune că felul în care au fost daţi acești bani este unul greșit, care promovează mentalitatea de tip „ei vs. noi”. De asemenea, crede că societatea înţelege greșit extremismul, ca o problemă a musulmanilor, când este, de fapt, o problemă generală, în care întreaga societate ar trebui să se implice pentru a găsi o soluţie, la fel cum este cazul violenţei domestice, scrie The Guardian.