Putin spune adevărul despre anexarea Crimeei

766

Iată ce știm în momentul de faţă despre momentul în care Rusia a anexat Crimeea: pe 16 martie 2014 s-a organizat un referendum din care a reieșit că 97% dintre locuitorii peninsulei doresc să fie preluaţi de Rusia. Prin urmare, pe 18 martie 2014, Putin semnează acordul de anexare, care i-a atras condamnarea internaţională.

Iată ce putem afla dintr-un documentar realizat de Andrei Kondrașov, jurnalist la canalul de televiziune Rossiya-1, aflat sub conducerea statului: anexarea Crimeei a fost plănuită cu mai mult timp înainte de referendum, conform spuselor lui Vladimir Putin. Președintele rus recunoaște că, în momentul în care fostul președinte ucrainean a fost alungat de la putere, a convocat o întâlnire de urgenţă cu șefii serviciilor secrete și cu ministrul apărării, pentru salvarea președintelui Ianukovici.

Putin susţine că armata rusă era pregătită să intre în Ucraina și să îl recupereze pe Ianukovici, care se ascundea în Doneţk. „Ne-am pregătit să îl evacuăm la sol, în aer sau pe mare. Au fost montate armamente grele acolo, pentru a evita discuţiile prea lungi”, a declarat Putin. Ianukovici a reapărut mai târziu în orașul rus Rostov.

Conform BBC, această întâlnire ar fi avut loc pe 22-23 februarie. „Am terminat pe la 7 dimineaţa. Înainte să ne despărţim, le-am spus colegilor mei că suntem forţaţi să începem să lucrăm la planul de înapoiere a Crimeei la Rusia”, a declarat președintele rus în documentar. Patru zile mai târziu, soldaţi neidentificaţi au asediat parlamentul din Crimeea, unde deputaţii s-au grăbit să voteze un nou guvern. Pe 18 martie, provincia a fost anexată. Anul trecut, Putin declarase că a luat decizia finală privind anexarea doar după ce un sondaj de opinie secret ar fi arătat că 80% din populaţia peninsulei este în favoarea acestui lucru.

Acţiunea militară care a avut acest rezultat a fost iniţial ţinută secretă. În ciuda dovezilor din ce în ce mai clare a prezenţei forţelor rusești la sol, Moscova a tot insistat că totul s-a făcut local. Acum însă, Kremlinul recunoaște că a stat în spatele deturnării puterii în peninsulă. Anexarea Crimeei a fost momentul definitoriu în care estul Ucrainei s-a destabilizat, forţele proruse ocupând clădirile guvernamentale și regiunile Doneţk, Lugansk și Harkov, declarând independenţă, în urma organizării unor referendumuri ad-hoc.

Guvernul de la Kiev a răspuns prin lansarea unei operaţiuni „antitero” împotriva lor, întreaga regiune fiind în prezent implicată într-un conflict care a provocat decesul a mii de oameni, în timp ce peste un milion au fost forţaţi să fugă peste graniţe pentru a-și scăpa viaţa, scrie The Guardian. Documentarul va fi lansat în curând la televiziunea rusă.

Niciun articol afișat