Facebook, chemat în instanţă pentru promovarea terorismului

601

Conform celor de la Israel Law Center, Facebook, prin lipsa măsurilor care să împiedice promovarea terorismului, devine în sine un instrument de promovare a acestor activităţi, motiv pentru care au fost întreprinse acţiuni legale.

Potrivit reclamanţilor, reţeaua de socializare conţine anumite pagini ai căror autori sunt terorişti sau susţinători ai terorismului, pagini care prezintă idei, sugestii şi metode pentru realizarea atacurilor, ceea ce face din Facebook un instrument de promovare a terorismului. În cadrul procesului, Shurat Hadin, reprezentant al Israel Law Center, va prezenta drept probă declaraţiile postate pe Facebook ale teroristului care i-a asasinat pe Aharaon Banita-Bennet şi Rabbi Nechemia Lavie în Ierusalim, la începutul lunii, notează israelnationalnews.com.

Teroristul respectiv scria că „doreşte să fie un martir” şi că „a treia intifadă a început”. Reacţiile nu au întârziat să apară, postarea primind nenumărate aprecieri şi comentarii de încurajare. A doua zi, a săvârşit atacul care a curmat viaţa celor două persoane. Ceea ce pretind cei de la Israel Law Center este ca Facebook să intervină în mod activ în stoparea acestor acţiuni prin închiderea şi interzicerea paginilor care incită la terorism şi prin stabilirea unor norme care să evite postarea materialelor de genul acesta. Alături de grupul care a denunţat reţeaua de socializare se pot alătura şi rudele, prietenii victimelor terorismului şi orice altă persoană care are posibilitatea de a contribui cu probe care să demonstreze că Facebook tolerează promovarea terorismului.

Avocata Nitzana Darshan-Leitner, fondatoarea Shurat Hadin şi, potrivit Forbes, una din cele mai influente 50 de femei  din Israel, spunea că „Facebook a devenit un paradis pentru terorişti, un loc unde ei pot anunţa atacurile pe care au de gând să le comită, unde îşi pot câştiga respectul şi admiraţia susţinătorilor şi de unde pot da instrucţiuni în legătură cu omorârea evreilor.”  Tot ea mai spunea că reţeaua este în măsură să oprească respectiva tendinţă şi să contribuie, în felul acesta, la lupta împotriva terorismului, bineînţeles, dacă doreşte acest lucru.

Nu este prima dată când Shurat Hadin câştigă procese în care luptă pentru drepturile evreilor şi împotriva terorismului. În urmă cu câteva luni, a câştigat un proces de 218,5 de milioane de dolari împotriva a Palestinian Liberation Organization şi altul de 323 de milioane de dolari din partea Siriei pentru moartea lui Daniel Wultz, asasinat în timpul unui atac terorist în Tel Aviv, notează worldreligionnews.com.

Potrivit forbes.com, Facebook a refuzat să dea declaraţii în ceea ce priveşte acţiunea organizaţiei pro-Israel, dar un purtător de cuvânt a spus că deja s-au adoptat anumite măsuri împotriva materialelor violente, cu conţinut terorist. „Nu există loc pe Facebook pentru încurajări în ceea ce priveşte violenţa, pentru ameninţări, terorism sau alte lucruri asemenătoare”, mai spunea el. De aceea, „noi îndemnăm lumea să folosească instrumentele prin care poate fi anunţată compania în cazul în care sesizează prezenţa anumitor materiale care încalcă normele noastre, pentru a putea lua măsuri.”