Statul Islamic face comerţ cu sclave sexuale prin aplicaţii de mobil

193

Pe măsură ce SI pierde teritoriu, controlul asupra celor 3.000 de femei și fete care funcţionează ca sclave sexuale este din ce în ce mai strâns. Într-o fuziune de practici barbare și tehnologie modernă, bărbaţii din gruparea teroristă vând femeile prin aplicaţii de smartphone și împărtășesc baze de date cu fotografiile lor și numele „proprietarilor” pentru a preveni eventuale scăpări la punctele de control.

În august 2014, când luptătorii SI au capturat sate din nordul Irakului, unde locuia comunitatea yazidi, femeile și fetele au fost luate prizoniere. De atunci, deopotrivă kurzi și arabi au reușit să elibereze o medie de 134 de fete pe lună, dar, din luna mai, noi tactici de control au scăzut acest număr la doar 39, conform guvernului regional din Kurdistan.

Lamiya este una dintre fetele răpite în vara lui 2014. Se presupune că părinţii ei au murit. Mai are o soră, de 9 ani, care este și ea captivă undeva. Încă alte cinci surori au reușit să fugă și au ajuns în Germania. Un frate mai mic, ţinut la antrenament într-o tabăra din Mosul, a fugit și stă acum la rude în Dahuk, un oraș din regiunea kurzilor. Lamyia a fost dată prima dată unui comandant din Raqqa, care o abuza și o ţinea în lanţuri. Când a încercat să fugă, a bătut-o și a violat-o în mod repetat. După o lună, a fost vândută unui bărbat care făcea bombe și care a forţat-o să îl ajute. Când a încercat să fugă de la el, a prins-o, a bătut-o și a vândut-o, după ce s-a plictisit de ea, șefului unui spital controlat din SI în Hawija, Irak. Și el a abuzat-o la fel ca ceilalţi. După un an, abia a reușit să ia legătura cu familia ei, care a plătit un localnic să aranjeze o evadare. Urmează să fie reunită cu surorile ei din Germania, dar în ciuda celor întâmplate inima ei rămâne în Irak. „Aveam o casă frumoasă cu o fermă mare… mergeam la școală. Totul era frumos”, citează Associated Press.

AP a obţinut fotografiile a 48 dintre fetele care au reușit să fugă cu ajutorul unei fete care a evadat și s-a întors după ele. Aceste fotografii sunt tot acelea care circulă prin bazele de date și aplicaţiile grupării. Se pare că extremiștii sunniţi nici nu îi consideră pe yazidi oameni. Religia lor combină elemente din islam, creștinism și zoroastrism, o veche religie persană. Yazidi formează o comunitate care cândva număra 500.000 de oameni. Acum nu se știe câţi au rămas. Deci militanţii SI sunt mândri să îi folosească drept scuturi umane și sclavi, pentru ca, în final să fie omorâţi.

Mirza Danai, care a pus bazele unei organizaţii germanoirakiene de ajutorare, Luftbrucke Irak, a declarat că, în ultimele două-trei luni, operaţiunile s-au îngreunat și au devenit mai periculoase. „Înregistrează fiecare persoană sub un proprietar, iar dacă scapă, fiecare punct de control, fiecare agent de securitate știe că fata respectivă e fugită.”

Nadia Mourad, care a reușit să fugă din tabără, a declarat toate aceste lucruri în faţa Congresului american și a Parlamentului European, pentru a cere ajutor internaţional. Activista a demonstrat pentru AP cum se duc negocieri pentru fete în conversaţii criptate ce se petreceau în timp real. Postările apar în principal pe Telegram și Facebook și unele pe WhatsApp. Și Telegram și WhatsApp folosesc criptare end-to-end, ceea ce înseamnă că nici măcar cei din companie nu au acces la identitatea și datele utilizatorilor. Telegram este în mod special popular în Orientul Mijlociu. „Virgină. Frumoasă. 12 ani… Preţul ei a crescut la 12.500 de dolari și va fi vândută în curând”, sună un anunţ criptat de pe Telegram, pe lângă altele despre pisici sau arme.

Guvernul regional din Kurdistan a tot ajutat financiar familiile care ajung să cheltuie și 15.000 de euro ori pentru ca cineva să le ajute fetele să evadeze, ori direct la persoana care a pus anunţul de vânzare. Problema este că aceste fonduri au secat, pe măsură ce Kurdistanul s-a adâncit într-o criză economică după colapsul preţului la ţiţei și dispute cu guvernul central din Irak pe acest subiect. În acest ritm, în care nici puterile internaţionale nu se grăbesc să scape de SI, ci doar de Assad, misiunile de salvare se vor opri cu totul, când încă sunt câteva mii de femei, fete și copii în captivitate.