Uciderea cu pietre ar putea fi reintrodusă în Afganistan

180

Uciderea cu pietre a celor care sunt găsiţi vinovaţi de adulter a putea fi reintrodusă în Afganistan, după 12 ani în care pedeapsa a fost eliminată, în 2001, după căderea regimului taliban.

Propunerea a fost făcută de un grup de consultanţă pentru guvernul afgan pe problema redactării noului Cod Penal. Acesta a propus pedepse inclusiv prin omorâre cu pietre pentru „crime morale", printre care relaţii sexuale în afara căsătoriei.

Propunerea afirmă că „bărbaţii şi femeile care comit adulter vor fi pedepsiţi pe baza următoarelor posibile pedepse: biciure, ucidere cu pietre în public. Persoanele căsătorite care comit adulter vor fi omorâte cu pietre, iar cele care nu sunt căsătorite vor primi 100 de lovituri de bici".

Măsura propusă a fost foarte criticată de organizaţiile internaţionale ce militează pentru drepturile omului precum Human Rights Watch, care au avertizat că finanţarea acordată guvernului preşedintelui Hamid Karzai va fi redusă sau blocată, dacă această propunere devine lege. În ultimii 12 ani, statele lumii au făcut investiţii de câteva miliarde de dolari în Afganistan pentru promovarea drepturilor omului.

Sursa: Reuters