Reţele Wi-Fi gratuite sunt expuse furtului de date

58

Nu sunt puţini cei care se bucură de găsirea unui punct de acces gratuit la internet și îl utilizează fără grijă. Puţini cunosc însă riscurile crescute pe care le implică acest lucru. De aceea, Agenţia europeană de securitate online, Europol, trage un semnal de alarmă pentru toţi aceștia.

Experţii le recomandă celor care folosesc punctele de acces gratuit la internet să nu trimită și să nu primească informaţii personale sau secrete, pentru că ar putea fi interceptate de către hackeri. Ei spun că acestea trebuie trimise doar prin reţele de încredere, pentru a nu fi „furate” şi folosite în scopuri greşite, notează BBC.

Troels Oerting, directorul Europol, Agenţia europeană care se ocupă de securitatea online şi de infracţiunile cibernetice, colaborează în investigaţii referitoare la atacurile cibernetice în întreaga Europă şi subliniază faptul că hackeri nu folosesc tehnici noi, dar, în majoritatea cazurilor, profită de neglijenţa utilizatorilor reţelelor. El menţionează, de asemenea, faptul că orice trimitem printr-o reţea Wi-Fi este supus unui risc, motiv de îngrijorare atât pentru utilizatori, cât şi pentru poliţie.

Aceste avertizări apar în contextul în care atacurile cibernetice au crescut în mod considerabil. În urmă cu câteva luni, Parlamentul European a fost nevoit să-şi închidă reţeaua publică Wi-Fi după ce s-a descoperit că o persoană realiza atacuri de tipul „man-in-the-middle”, prin care fura date și alte informaţii de interes de la utilizatorii obişnuiţi.

O ameninţare nouă asupra reţelelor Wi-Fi a fost anunţată la începutul lunii de o echipă de cercetători de la Universitatea din Liverpool, care a creat un virus experimental, Chamaleon, ce se poate răspândi prin reţelele wireless la fel de eficient şi rapid precum răceala la oameni. Specialiştii spun că acest virus se poate răspândi pe mai multe reţele prin puncte de acces şi este capabil să identifice punctele cel mai puţin protejate. Echipa a simulat un atac într-un laborator, în urma căruia au constatat că virusul a rămas ascuns în reţeaua Wi-Fi, deoarece programele antivirus scanează doar calculatorul şi internetul.

Dacă până acum se credea că nu este posibilă crearea unui virus care să atace reţelele Wi-Fi, prin inventarea virusului Chameleon, cercetătorii au demonstrat că se poate. Ei vor folosi datele obţinute în urma acestui studiu pentru a dezvolta noi tehnici de identificare a atacurilor şi de protecţie împotriva lor. Cu toate acestea, mult mai prudentă este evitarea transmiterii de informaţii importante prin reţele gratuite Wi-Fi.