Scenarii privind destrămarea zonei euro

43

    Posibilitatea ca un stat să părăsească sau să fie expulzat din zona euro obligă băncile să elaboreze planuri pentru a face faţă consecinţelor unei astfel de decizii, scrie Adevărul.

    La sfârşitul anului trecut, Banca Centrală Europeană (BCE) s-a văzut nevoită să clarifice aspectele legate de părăsirea voluntară sau expulzarea unui stat din zona euro. Două sunt scenariile luate în calcul. Unul este cel privind statutul Germaniei, care susţine considerabil economia altor ţări şi care ar putea ieşi din zona euro în condiţiile în care aproape jumătate dintre germani vor întoarcerea la marcă.

    Un al doilea scenariu vizează recenta perspectivă a Greciei care a conturat riscul de expulzare a unui stat neperformant din zona euro. Impasul economic al Greciei a ridicat semne de întrebare atât cu privire la economia statului membru al zonei euro, cât şi cu privire la capacitatea şi libertatea zonei euro de a administra situaţia în care un stat al său trebuie ajutat.

    În plus, neîncrederea investitorilor cauzată de volatilitatea monedei unice, i-a determinat pe mai mulţi analişti să afirme că desfiinţarea zonei euro ar fi benefică statelor membre. „În interesul sănătăţii economice şi al succesului Uniunii Europene, zona euro trebuie desfiinţată", a afirmat Christopher Smallwood, economist la Capital Economics, citat de AFP, într-un raport publicat la începutul lunii iulie.

    De partea cealaltă, economiştii de la ING Bank au declarat, tot la începutul lunii, că dacă Uniunea Monetară Europeană (UME) se dezintegrează, aceasta ar da naştere celei mai crunte crize economice din istoria modernă. Ar devasta toate ţările europene, inclusiv Germania şi ar da naştere unui şoc deflaţionist în America. Practic, nu ar exista învingători.