Noua Zeelandă: Amendă dacă nu dai parola telefonului la vamă

133

Organizaţiile pentru drepturile omului denunţă intrarea în vigoare de la 1 octombrie a unei legi în Noua Zeelandă în baza căreia călătorii sunt amendaţi cu mii de dolari dacă refuză să le permită autorităţilor de la frontieră accesul la telefonul mobil, tabletă sau calculator.

Potrivit noii legi, vameșii le vor putea solicita călătorilor să deblocheze orice dispozitiv electronic pentru ca acesta să poată fi verificat. Oricine refuză se poate alege cu dosar penal sau cu o amendă de aproximativ 3.200 de dolari. În plus, agenţii vamali au dreptul de a reţine sau confisca dispozitivele mobile care aparţin celor ce refuză să se supună noii măsuri legale.

Consiliul pentru Libertăţi Civile din Noua Zeelandă (CCL) a apreciat noua lege ca fiind „o intruziune gravă în viaţa privată atât a deţinătorului dispozitivului mobil, cât și a persoanelor cu care acesta a interacţionat.”

„Telefoanele inteligente conţin multe informaţii personale sensibile, printre care e-mailuri, dosare medicale, fotografii intime, dar și fotografii cu alte persoane. (…) Această lege le oferă autorităţilor vamale puterea de a forţa deblocarea smartphone-urilor fără justificare sau posibilitate de recurs”, a subliniat președintele Consiliului, Thomas Beagle. Și Fundaţia pentru Confidenţialitate din Noua Zeelandă a subliniat că membrii săi și-au exprimat îngrijorarea faţă de adoptarea acestei măsuri.

Cu toate acestea, o purtătoare de cuvânt a autorităţilor vamale din Noua Zeelandă a explicat că această lege a fost necesară întrucât „trecerea de la sistemele pe suport de hârtie la sistemele electronice a însemnat că majoritatea materialelor și documentelor interzise sunt acum stocate electronic”. În plus, purtătoarea de cuvânt a mai adăugat că numărul dispozitivelor electronice examinate este foarte scăzut. Astfel, de la cei 14 milioane de pasageri evaluaţi și procesaţi în 2017, „au fost examinate doar 537 de dispozitive”.

Potrivit CCL, autorităţile vamale din Noua Zeelandă au cerut iniţial să poată efectua căutări pe aparate în masă, însă parlamentarii au impus ca astfel de verificări să fie motivate de „o cauză rezonabilă”. Organizaţia pentru libertăţi civile insistă însă că cei care au ceva de ascuns se pot sustrage ușor legii, iar cei care vor fi cu adevărat afectaţi vor fi cetăţenii nevinovaţi.

Deși oficialii vamali din mai multe ţări sunt autorizaţi prin lege să verifice dispozitivele mobile ale călătorilor, Noua Zeelandă este prima ţară care a introdus și o amendă pentru cei care refuză să comunice parolele pentru verificare.

Cetăţenilor străini care călătoresc în Statele Unite, de exemplu, și care refuză să predea telefoanele la verificat le poate fi interzisă intrarea în ţară, dacă sunt consideraţi „necooperanţi”. Cetăţenii americani pot fi reţinuţi, iar dispozitivele lor confiscate, dacă refuză să predea parolele, deși realitatea a arătat că este destul de dificil și costisitor să accesezi un dispozitiv mobil fără să ai parola, așa cum s-a întâmplat în cazul telefonului atacatorului din San Bernardino, când FBI-ul a plătit mai mult de un milion de dolari pentru accesarea iPhone-ului acestuia.

„Orice infractor profesionist ar putea să-și păstreze cu ușurinţă datele pe internet, să călătorească cu un telefon care să nu conţină informaţii importante. (…) Iar orice criminal care nu vrea să facă acest lucru ar plăti cu siguranţă o amendă de 3.200 de dolari, decât să dezvăluie dovezi referitoare la infracţiuni care l-ar putea costa libertatea”, a concluzionat CCL într-un comunicat.