Esenţiale azi, 5 octombrie

82

România vrea un împrumut extern de 2,5 miliarde de euro

Ministerul finanţelor vrea să se împrumute de pe pieţele externe cu până la 2,5 miliarde de euro prin două emisiuni de eurobonduri, cu scadenţe în 2029 și 2039. În 2017, ministerul a împrumutat prin eurobonduri 2,75 miliarde de euro, iar în 2016 a atras 3,25 miliarde de euro prin eurobonduri.

FIC: Guvernul ar trebui să consulte mediul de afaceri

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a avertizat că guvernul României promovează o idee greșită conform căreia economia se află în faţa unor probleme insurmontabile și că în orice moment trebuie adoptat un act normativ extrem de important. Însă, în ciuda îngrijorărilor, economia României operează deocamdată la parametri normali, iar Executivul nu ar trebui să adopte ordonanţe de urgenţă fără ca înainte să fi consultat mediul de afaceri.

Se pregătesc noi campanii militare în Siria

Forţele democrate siriene și soldaţii americani se reunesc înainte de lansarea unei noi campanii militare împotriva grupării teroriste Stat Islamic din provincia Deir ez-Zor, Siria, la graniţa cu Irakul. Ultima intervenţie, parte din Operaţiunea Roundup, se află în cea de-a treia săptămână.

Peste 700 de militanţi ISIS, număr ce nu include femeile și copiii, au fost capturaţi. Potrivit colonelului Sean Ryan, între 1.000 și 2.000 de luptători ISIS rămân în valea fluviului Eufrat.

Căutarea supravieţuitorilor continuă în Indonezia

La o săptămână după ce cutremurul puternic din Indonezia a devastat insula Sulawesi, autorităţile, echipele de salvare și oamenii de rând încă mai caută supravieţuitori. Autorităţile spun că până în prezent au murit 1.558 de persoane, dar cu siguranţă numărul va crește. Agenţia Naţională pentru Dezastre a informat că numai într-un singur cartier au fost înghiţite 1.700 de case. Cu toate acestea, locuitorii și autorităţile s-au mobilizat și primele semne de revenire a vieţii la normal au început să apară. Astfel, în localitatea Palu s-a reluat furnizarea cu energie electrică, iar unele bănci și magazine s-au deschis.

Turcia nu părăsește teritoriul sirian

Președintele turc, Recep Tayip Erdogan, a declarat joi că Turcia nu va părăsi teritoriul Siriei până când cetăţenii siriei nu vor organiza alegeri. În plus, președintele a precizat că Turcia nu prezintă dificultăţi în a purta discuţii cu grupările radicale din Idlib. Preşedintele turc şi omologul său rus, Vladimir Putin, au căzut de acord, pe data de 17 septembrie, cu stabilirea unei zone demilitarizate în provincia siriană Idlib.

Cehia a votat împotriva activării Articolului 7 împotriva Ungariei

Membri ai Parlamentului ceh au votat joi împotriva declanşării Articolului 7 din tratatul Uniunii Europene împotriva Ungariei. Votul a fost iniţiat de deputatul Jan Skopecek, membru al Partidului Civic Democratic. Măsura a fost susţinută de 97 de parlamentari, în timp ce 24 au votat împotrivă. Guvernul de dreapta de la Budapesta este acuzat că încalcă normele fundamentale ale Uniunii Europene.

China ameninţă pacea regională

Un studiu publicat marţi de către Institutul pentru Pace și Studiu al Unificării, din Seul, concluzionează că sud-coreenii văd China drept cea mai mare ameninţare la adresa păcii dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Astfel, 91% dintre participanţii la studiu cred că Beijingul nu dorește o reunificare a celor două Coreei. În anul 2016, doar 17% credeau acest lucru. În același timp, 33% dintre sud-coreeni văd Coreea de Nord drept o ameninţare, o scădere de la 64% în 2017.

Analiștii sunt de părere că aceste rezultate sunt o reacţie la apropierea și detensionarea relaţiilor dintre cele două Coreei.

Moscova acuză SUA de deţinerea de arme biologice

Generalul Igor Kirillov, şeful Departamentului rus pentru contracararea armamentului radiologic, chimic şi biologic, a declarat că Statele Unite au un laborator secret pentru fabricarea de arme biologice. Kirillov a afirmat că unitatea este parte a unei reţele americane de laboratoare biologice din apropierea frontierelor dintre Rusia și China. Eric Pahon, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, a respins vehement acuzaţiile Rusiei.

Scădere semnificativă a ratei sinuciderilor în rândul bătrânilor

Deși la nivel global persoanele de vârsta a treia sunt predispuse mai mult decât oricare grup de vârstă să se sinucidă, în Marea Britanie între anii 1986 și 2017 rata suicidului în rândul celor peste 60 de ani a scăzut cu aproximativ 60%, în timp ce ratele în rândul celorlalte grupe de vârstă au rămas relativ stabile. Una dintre explicaţii este îmbunătăţirea calităţii vieţii bătrânilor. Numărul persoanelor de vârsta a treia care trăiesc în sărăcie este la cel mai scăzut nivel, pe când la mijlocul anilor 1990 persoanele în vârstă erau grupul cel mai afectat de sărăcie.

A murit fizicianul Leon Lederman

Leon Lederman, fizician şi laureat al Premiului Nobel, a murit la 96 de ani, a anunţat Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab), din SUA, unde Leon a deţinut funcţia de director. Lenderman, împreună cu alţi doi oameni de știinţă, au câştigat în 1988 Premiul Nobel pentru Fizică pentru descoperirea din 1966 privind neutrinii. Fizicianul este însă mai cunoscut pentru cartea sa „Particula lui Dumnezeu: Dacă universul este răspunsul, care este întrebarea?”.

S-a descoperit o sabie veche de 1.500 de ani

Saga Vanecek, o fată în vârstă de opt ani, a găsit o sabie veche în Lacul Vidöstern în timp ce se afla la casa de vacanţă a familiei sale din localitatea Jönköping, Suedia. Potrivit experţilor, sabia a fost evaluată ca având o vechime de 1.000 de ani, însă reprezentanţii muzeului local sunt de părere că obiectul, foarte bine conservat în timp, ar avea 1.500 de ani vechime. Excavările ulterioare au mai scos la iveală și alte obiecte vechi, printre care o broșă ce ar data din secolul III.