OFICIAL! Marea Britanie a votat sa iasă din UE

13269

Astăzi este posibil să fie cea mai neagră zi din istorie pentru proiectul european. Una dintre cele mai mari economii europene a hotărât să părăsească blocul comunitar. Este o decizie fără precedent și pentru care nici măcar nu există un cadru legislativ pus pe picioare. Începe un divorţ cu extrem de multe necunoscute și costuri pentru ambele părţi.

David Cameron, premierul britanic, a blufat și a pierdut. A vrut să aibă mai multă libertate decât toate celelate state ale Uniunii și a ameninţat că, dacă nu i se acordă, atunci va cere un referendum pentru ieșirea din UE. Problema erau imigranţii și dorinţa britanicilor de a le tăia din serviciile sociale la care aveau acces. Este destul de clar acum că premierul nu și-a închipuit ce sentimente poate stârni acest bluf printre britanici și, oricât s-a chinuit pe urmă să îi convingă pe aceștia că este bine să rămâne în UE, mai ales după ce le-au fost acceptate condiţiile impuse, opoziţia a învins cu sloganuri naţionaliste.

„Să ne luăm ţara înapoi!” „Să nu mai ascultăm de nimeni!” „Să ne facem singuri legile!” „Să scăpăm de sub jugul UE, care se transformă într-un supra-stat nedemocratic!” „Vom pierde, dar ne vom reveni și vom fi mai buni ca înainte!” „UE este un proiect inerent greșit, care ar trebui să facă shimbări fundamentale, nu îl mai putem urma!” Aceste tipuri de sloganuri, prinse într-o campanie rasistă care a hrănit frica britanicilor faţă de o invazie de refugiaţi și imigranţi care să le ia joburile și banii statului prin accesarea serviciilor sociale, au câștigat referendumul și vor determina soarta noastră, a tuturor.

Cu zero rezultate rămase de declarat, Marea Britanie iese din UE cu 17.410.742 voturi pentru ieșire, înregistrându-se 16.141.241 voturi pentru rămânere, adică 51,9% faţă de 48, 1%, conform BBC. Prezenţa la vot a fost de 72%, cea mai mare rată de participare din anul 1992.  Lira a scăzut la cel mai jos nivel din 1985. Scoţia și Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, dar și acest vot a fost pe muchie. Ţara Galilor a votat să părăsească Uniunea. Nu este clar cum va gestiona Marea Britanie această situaţie internă, care se transformă într-un butoi cu pulbere. Ar putea respinge Parlamentul britanic votul unui referendum, ceea ce teoretic este posibil? Și-ar putea depăși Casa Regală atribuţiile cu o intervenţie pro-UE? Sunt scenarii nerealiste, la care se gândesc britanicii uimiţi și înfricoșaţi de rezultatele de astăzi. Cele mai realiste scenarii spun că lui Cameron îi va fi greu să își mai ţină scaunul. Noul lider va trebui să gestioneze o ţară scindată, pieţe financiare extrem de volatile, ani de incertitudini costisitoare, un partid divizat și un Parlament ai cărui membri au votat în mare parte să rămână în UE.

Marea Britanie a votat închiderea unei ţări și a unei economii majore în sinea sa, în era globalizării și a liberei circulaţii. Votul a provocat scindarea naţiunii chiar la jumătate și a luat puterea din mâna democraţilor ca s-o pună în mâna naţionaliștilor. Este cel mai clar semnal că politica extremistă se întoarce în Europa. Următoarele alegeri din Franţa se așteaptă să marcheze o înfrângere a socialiștilor de la putere și o consolidare a extremei drepte; în Germania, Angela Merkel și creștin-democraţii au pierdut o parte semnificativă din încrederea poporului, și asta înainte de rezultatele Brexit. Acum, ne putem aștepta la un efect de contagiune cu alte ţări nemulţumite de politica europeană și, în mod special, de politica imigraţionistă și de situaţia economică dezastruoasă în care ne găsim și azi, care vor cere organizarea de referendumuri. Olanda deja și-a anunţat intenţia. De asemenea, liderul extremei drepte franceze, Marine Le Pen, cere referendum. Liderii europeni declaraseră deja pregătirea unui plan B pentru acest rezultat. Să vedem în ce constă acesta!

UPDATE: Premierul David Cameron și-a dat demisia, recunoscând că votul de la referendum este un semnal clar că britanicii își doresc alt tip de leadership.

UPDATE: Împărţirea voturilor pe categorii de vârstă conform datelor YouGov după închiderea urnelor: 18-24: 75% Remain; 25-49: 56% Remain; 50-64: 44% Remain; 65+: 39% Remain

UPDATE: Klaus Iohanis: Impactul ‪Brexit‬ asupra leului e mic și gestionabil.

UPDATE: Premierul Scoţiei declară că un al doilea referendum pentru independenţa Scoţiei este „foarte probabil” după Brexit.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.