Un student adventist din SUA, laureat al celui mai prestigios premiu naţional

440

La finalul lunii martie 2018, tânărului student la matematică Mykhaylo M. Malakhov, de la Universitatea Andrews, i-a fost acordată Bursa „Barry Goldwater”, cel mai prestigios premiu naţional pentru studenţii care intenţionează să urmeze o carieră în știinţele naturii, matematică și inginerie.

Înfiinţată de Congresul American în 1986 în cinstea senatorului Barry Goldwater, această bursă este acordată anual studenţilor cu cele mai înalte performanţe STEM (știinţă, tehnologie, inginerie și matematică) și care manifestă un angajament puternic faţă de cercetare și au potenţialul de a avea contribuţii semnificative în domeniul știinţei.

În consecinţă, elevii cărora le este acordată Bursa Goldwater sunt cunoscuţi pentru că au calificative academice impresionante, care au atras atenţia programelor de pregătire postuniversitară de prestigiu. În acest an, în Statele Unite, dintr-un număr de 1.280 de studenţi nominalizaţi, au primit bursa doar 211. Dintr-un total de 49 de propuneri înaintate de Universitatea Andrews de-a lungul timpului, au primit această bursă doar 7 studenţi, Malakhov fiind cel de-al șaptelea. De asemenea, alţi patru studenţi au primit menţiuni de onoare.

Proiectul pe baza căruia Malakhov a primit prestigioasa bursă se concentrează pe investigarea efectelor schimbărilor climatice asupra pescărușilor Larus hyperboreus, din nord-vestul Pacificului, care sunt sensibili la temperaturile în creștere și, prin urmare, consideraţi a fi santinele ale schimbărilor climatice. În lucrarea lui Malakhov este inclusă analiza unui model matematic cu rol de a descoperi cum schimbările comportamentale ale pescărușilor le afectează supravieţuirea și dinamica pe termen lung, pe fondul temperaturilor crescute ale suprafeţei mării.

Malakhov și-a prezentat rezultatele în cadrul Conferinţei Anuale de Matematică, gazduită de Societatea Americană de Matematică, cea mai mare și mai prestigioasă conferinţă anuală de matematică din întreaga lume, la Academia de Știinţe, Arte și Litere din Michigan, dar și la mai multe întâlniri din campusul Universităţii Andrews.

Tânărul student se implică de asemenea activ și în proiecte de cercetare suplimentare, deţine poziţii de conducere în Echipa Seabird și se bucură de faptul că „împărtășește frumuseţea matematicii și minunea creaţiei lui Dumnezeu cu alţii”.