Esenţiale azi, 25 mai

109

China întenţionează să renunţe la politica celor „doi copii”

China întenţionează să renunţe la „politica celor doi copii”

Într-o acţiune de amploare, China ar intenţiona să renunţe la toate politicile care limitează numărul de copii pe care îi poate avea o familie.

Noua politică va fi numită „fertilitate independentă”, iar schimbarea ar putea veni în cursul acestui an sau până în 2019 cel târziu, au comentat surse guvernamentale.

Politica copilului unic a fost introdusă în Republica Populară Chineză în anul 1979, ulterior s-a revenit asupra ei, limita impusă fiind de doi copii. Criticii au contestat puternic aceste măsuri, subliniind că rata natalităţii în China este în scădere raportat la alte state în curs de dezvoltare.

Guvernul chinez susţine că politicile de limitare a numărului de copii/familie au împiedicat aproximativ 400 de milioane de nașteri.

Ce prevede noul regulament UE pentru protecţia datelor

Astăzi, 25 mai, intră în vigoare Noul Regulament General pentru Protecţia Datelor (GDPR), instituţiile, companiile și organizaţiile din statele Uniunii Europene având o serie de obligaţii privind procesarea informaţiilor cu caracter personal.

Potrivit Comisiei Europene, au caracter privat toate informaţiile prin care poate fi identificată o persoană, adică numele, adresa, seria actelor de identitate, codurile de protocol Internet, date despre starea de sănătate.

„Noile reglementări se aplică atunci când datele sunt colectate, utilizate ori stocate digital sau într-un sistem structurat tipărit. (…) Dacă datele unei persoane nu mai sunt procesate ori sunt utilizate ilegal, persoana respectivă poate cere ştergerea datelor sale”, a precizat Comisia Europeană.

A cere unui furnizor de servicii să transmită datele personale altei companii este un nou drept al cetăţenilor europeni. Mai mult, în cazul în care date personale sunt pierdute ori sustrase, compania care le stoca este obligată să informeze fiecare persoană, fără întârziere, în caz contrar riscând să fie amendată.

În Irlanda, referendum pe tema avortului

Astăzi, 25 mai, irlandezii sunt așteptaţi la urne pentru a vota în cadrul unui referendum ce ar pune capăt interdicţiei privind avortul. Astăzi alegătorii se vor putea pronunţa asupra amendamentului din constituţie în vigoare din 1983 care recunoaște „dreptul la viaţă al copilului nenăscut”.

Un al optulea articol din constituţie prevede că un făt are același drept la viaţă ca și mama, iar avortul este pedepsit prin lege cu până la 14 ani de închisoare.

Chiar și în cazul unui incest sau chiar dacă o femeie a rămas însărcinată în urma unui viol sau fătul nu are șanse de supravieţuire din cauza unor afecţiuni ale sănătăţii, o întrerupere de sarcină este interzisă. Femeile irlandeze pot avorta în străinătate.

Totuși, de la începutul anului 2014, întreruperile de sarcină sunt permise atunci când viaţa mamei este în pericol. Baza legală o constituie Legea protecţiei vieţii în timpul sarcinii, adoptată de Parlamentul de la Dublin în anul 2013. Riscul de sinucidere a mamei se numără printre situaţiile care periclitează viaţa mamei și permit întreruperea legală a sarcinii.

Accident aviatic soldat cu moartea a 10 pastori

Printre cele 111 persoane care și-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic din Cuba se află și 10 pastori din cadrul Bisericii Nazarinene care se întorceau împreună cu soţiile de la o reuniune care avusese loc la Havana. Atât pastorii, cât și soţiile lor au murit.

Oficiali ai Bisericii Nazarinene au declarat că „Dumnezeu supraveghează tot. (…) În acest moment de suferinţă și durere, avem nevoie de rugăciuni pentru a putea depăși această situaţie împreună.”

Un total de 111 oameni au murit și trei femei sunt în stare critică după prăbușirea unui avion de pasageri de tip Boeing 737 la puţin timp după decolarea de pe aeroportul din Havana, pe data de 18 mai.

Atentat în Canada

Cel puţin 15 persoane au fost rănite, iar trei dintre acestea sunt în stare critică după ce doi bărbaţi neidentificaţi au intrat într-un restaurant din orașul canadian Mississauga, unde au detonat un dispozitiv explozibil improvizat, înainte de a se face nevăzuţi. Mississauga este al șaselea oraș ca mărime din Canada.

Conform BBC, explozia s-a produs în restaurantul indian Bombay Bhel în jurul orei locale 22:30. Poliţia a publicat o fotografie pe Twitter cu doi bărbaţi în hanorace cu glugi pe cap intrând în local, iar unul dintre ei pare să aibă asupra sa un obiect.

Deocamdată, nicio grupare nu a revendicat deflagraţia din restaurantul indian. Acest atac vine la o lună după ce şoferul unei camionete a intrat în plină viteză într-o mulţime la periferia orașului Toronto, ucigând 10 persoane şi rănind alte 15.

Trump: copiii imigranţilor nu sunt inocenţi

„Par atât de inocenţi, dar nu sunt deloc așa!” a declarat săptămâna aceasta președintele Statelor Unite, Donald Trump, în faţa unui grup de jurnaliști de la Centrul de Securitate din zona Morrelly, din New York. Acesta a făcut observaţii cu privire la pericolele copleșitoare aferente permiterii accesului în Statele Unite a minorilor străini neînsoţiţi.

Afirmaţia vine după ce, săptămâna trecută, președintele a declarat că „imigranţii sunt niște animale”. Trump a acuzat de asemenea statul California că oferă refugiu anumitor delincvenţi imigranţi, pe care i-a numit cei mai viciaţi şi violenţi de pe pământ. Afirmaţia lui Trump, care îi avea în vedere pe imigranţii fără acte, a fost puternic criticată. Trump este împotriva imigrării neautorizate la graniţa dintre SUA și Mexic.

Viziunea lui Trump cu privire la imigranţii mexicani este bine cunoscută încă din 2015, când actualul președinte, după anunţul candidaturii la funcţia de președinte, a declarat despre imigranţi că „aduc droguri. Comit crime. Sunt violatori. (…) Și unii presupun că aceștia sunt oameni buni.”

Samsung trebuie să plătească despăgubiri de 539 de milioane de dolari

Pentru copierea caracteristicilor iPhone-ului, un tribunal a decis ca Samsung Electronics să plătească 539 de milioane de dolari companiei Apple.

Reprezentanţii Apple au transmis prin intermediul unei declaraţii oficiale că sunt mulţumiţi de hotărârea judecătorească. „Samsung trebuie să plătească pentru copierea produselor noastre. (…) Rezolvarea acestui caz a fost întotdeauna mai importantă decât despăgubirile pierderilor materiale”, a declarat gigantul tehnic, adăugând că este important să protejeze „munca atâtor oameni de la Apple”.

La rândul său, Samsung a susţinut că ar trebui să plătească daune de doar 28 de milioane de dolari, limitând suma la profiturile legate direct de componentele sau caracteristicile acoperite de brevetele Apple.

Românii, a doua cea mai numeroasă comunitate din Anglia

Numărul românilor care locuiesc în Marea Britanie a crescut în 2017 cu 25% faţă de anul 2016. În 2017, comunitatea românilor a fost estimată la 411.000 de persoane, reprezentând comunitatea cu cea mai mare creştere dintre toate naţionalităţile prezente în Marea Britanie. Astfel, românii au devenit a doua cea mai numeroasă comunitate nebritanică din Regatul Unit. Pe primul loc rămân polonezii, numărul lor fiind estimat la circa 1 milion.

De asemenea, conform datelor oficiale, aproximativ 350.000 de irlandezi şi aproximativ 346.000 de indieni locuiau în Marea Britanie în 2017.

Datele Biroului Naţional de Statistică (ONS) arată că numărul total al cetăţenilor nebritanici care locuiau în Regatul Unit în 2017 era de 6,2 milioane, în creştere cu 4% comparativ cu totalul de 6 milioane, din 2016.